TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ'Nİ BAŞARISIZ GÖSTERMEK HESAP BİLMEZLİK

01.08.2015 20:31

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ'Nİ BAŞARISIZ GÖSTERMEK HESAP BİLMEZLİK

22.08.2013 tarihinde Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Şinasi Gülcüoğlunun’da Katıldığı Memur Sendikaları Konfederasyonu Toplu İş Sözleşme Toplantısında Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Kurulu'nun imzalaması sağlanan Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) başarısız göstermeye çalışmanın; diğer iki konfederasyonun hesap bilmezliğinin ve Memur-Sen'e yönelik hasetlerinin tezahürünün eseri olduğunu söyledi.

 

 

 

 


Gündoğdu, Memur-Sen Genel Merkezinde Konfederasyona üye sendikaların genel başkanlarıyla toplu sözleşmeyle ilgili eleştiri ve iddiaları değerlendirdi. Toplu sözleşmeyle ilgili kendilerine yöneltilen eleştirilere değinen Gündoğdu, konfederasyonların ve sendikaların temel işlevinin üyelerinin, kamu görevlilerinin haklarını korumak, geliştirmek ve artırmak olduğunu söyledi.


Toplu sözleşme sürecinin sendikaların bu işlevi yerine getirmesinin yolu ve yöntemlerinden biri olduğunu vurgulayan Gündoğdu, kendilerinin 21 günlük yasal sürenin 7'inci gününde Kamu İşveren Heyeti'ne toplu sözleşmeyi imzalatmayı başardıklarını dile getirdi. Geçmiş yıllardaki toplu görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti'nin toplu sözleşme tekliflerini son günlerde ve son oturumunda verdiğini anımsatan Gündoğdu, şöyle konuştu: "Diğer iki konfederasyon Memur-Sen'i işi erken bitirdiği için suçladıklarının, karaladıklarının farkında olamayacak kadar aymazlık ve kıskançlık içerisindedir. Kamu İşveren Kurulu'na, kamu görevlilerinin yıllardır artış istediği taban aylığa son on yıllık dönemde ve aynı dönemdeki en yüksek taban aylık zammı oranını ihtiva eden bir toplu sözleşme metnini imzalatmak, Memur-Sen daha iyisini imzalatıncaya kadar bugüne kadar varılan en karlı, en kapsamlı ve en adil uzlaşmadır. Bu toplu sözleşmeyle ile taban aylığı bin 27 liradan, bin 202 liraya yükselmiş ve bugüne kadar taban aylığında ilk defa 175 lira artış sağlanmıştır."


 

   MEMUR-SEN'İN TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ OLMAZSA OLMAZLARI


Memur-Sen'in toplu sözleşme masasında kamu çalışanlarının hakkını sonuna kadar aradığını söyleyen Gündoğdu, hükümetin ilk teklifini kabul etmediklerini ancak müzakere edilebilir bulduklarını söyledi. Gündoğdu, toplu sözleşme süreci hedeflerini şöyle sıraladı; Emeklilere iyileştirme, emekliye ayrılacak tüm kamu çalışanlarının taban aylığına, emekli ikramiyesine, öğretmenlere ve 4-C'li çalışanlar. Yine işçi ve memurun arasındaki emekli maaşı ve emekli ikramiyelerinin arasındaki makası daraltmak, en düşük ve en yüksek maaş alan memur ve memur emeklisi arasındaki makası daraltmak. Bunun yolu da taban aylığına zamdan geçiyordu." 


"7 Gün Değil, 1 Yıl 7 Günlük Mücadelenin Eseri"


Gündoğdu, Kamu İşveren Kurulu'nun ilk teklifteki taban aylık tutarı ile ikinci teklifteki tutar arasında yüzde 75, öğretmenlerin özel hizmet tazminatı artış oranında yüzde 87,5, 4/C'li personelin ücretlerinde ise yüzde 233'lük bir artış sağlandığına dikkati çekerek, "Kamu İşveren Kurulu'nun ilk teklifindeki rakam ve oranların kısa süre içerisinde bu kadar yükseltilmesini "başarısızlık ve kamu görevlilerinin satışı" olarak görenlerin yetkili oldukları dönemde masadan eli boş kalkmalarının nedeni bu yılki toplu sözleşme ile daha net ortaya çıkıyor. Onların niyeti üzüm yemek değil bağcıyı dövmekmiş. Haset hesabı yapmaktan, kazanç hesabını öğrenmeye fırsat bulamamışlar. Bu noktada, toplu sözleşmenin 7 günde değil 1 yıl 7 gündür devam eden mücadelenin ve görüşme sürecinde sabahlara kadar süren görüşmelerin ürünü olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekiyor" diye konuştu.

 

 

 "Emekli İkramiyesi 5 bin 250 lira Artacak"


Kamu İşveren Kurulu'nun 2014'e dair yüzde 3+3 teklifinin kamu görevlileri açısından taban aylığa brüt 175 lira, net 123 lira zam yapılmasından daha karlı olduğu iddialarına da cevap veren Gündoğdu, bin 548 lira emekli aylığı alan bir memurun 3+3 ile maaşının ilk 6 ay bin 594, ikinci 6 ay ise bin 642 lira olacağını ama taban aylığa yapılan brüt 175, net 146 lira ile söz konusu maaşın bin 694 liraya ulaştığını belirtti. Taban aylığının emekli ikramiyesine etkisinin yüzdelik zam artışından daha etkili olduğunu hesap bilen herkes anlayacağını ifade eden Gündoğdu "175 lira taban aylık artışı emekli ikramiyelerinde 30 yıllık hizmet süresi üzerinden 1 Ocak 2014 itibarıyla 5 bin 250 lira artış getiriyor. Bu tutar bütün kamu görevlileri için geçerlidir. Müsteşarın da, genel müdürün de öğretmenin de, hizmetlinin de emekli ikramiyesi 5 bin 250 lira artacak" dedi.


"Maaş Makası Düşük Maaşlılar Lehine Daraldı"


Gündoğdu, yüzde 3+3'lük artış yerine Kamu İşveren Kurulu'na taban aylığa 175 lira brüt zam yapılmasını öngören toplu sözleşme metnine imza attırılmasının kamu görevlilerinin yüzde 85'inin daha fazla maaş zammı ve daha fazla yıllık gelir artışı elde etmesini sağladığını savunarak, konuşmasına şöyle devam etti:"Hizmetli arkadaşımızın yıllık gelir artışı yüzde 3+3'de 894 lirayken taban aylık zammında bütün kamu görevlileri gibi bin 476 lira olmuştur. Bunun anlamı, hizmetli arkadaşımızın yıllık gelir artışı, yüzde 3+3'e göre yüzde 65 daha fazladır. Öğretmen arkadaşımızın yıllık gelir artışı ise yüzde 23, hemşire arkadaşımızın yüzde 37, teknisyenin yüzde 44, memurun yüzde 52, vaizin yüzde 13, polis yüzde 7,9 artarken müsteşarın yüzde 63 oranında azalması söz konusu. Bu 2014 yılı toplu sözleşmelerinde kamu görevlileri arasındaki maaş makasının düşük maaşlı kamu görevlileri lehine olacak şekilde daralması durumunun yıllık gelir artışı bakımından da doğrulandığını göstermektedir. Düşük maaşlı arkadaşlarımız daha yüksek oranlı gelir artışı yanında yüzde 3+3'e nazaran daha fazla gelir artışı elde ederken yüksek gelir düzeyindeki kamu görevlileri ise daha düşük gelir artışı elde etmiştir."

 

 

"Yeni kazanımlar için 2015 yılını beklemeyeceğiz"


Toplu sözleşmenin en önemli kazanımlarından birinin 4/C'lilerin maaşlarının iyileştirilmesi olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, 4/C'lilerin maaşlarının bu toplu sözleşme ile brüt 350 net 253 lira aile yardımıyla birlikte ise net 493 lira arttığını anımsattı.


"Toplu sözleşmeyi başarısız göstermeye çalışmak, ancak ve ancak yetkili oldukları dönemde kazanım üretmek bir tarafa görüşme sürecinin son gününe kadar Kamu işveren Kurulu'ndan teklif dahi alamayan diğer iki Konfederasyonun hesap bilmezliğinin ve Memur-Sen'e yönelik hasetlerinin tezahürünün eseridir" diyen Gündoğdu, Memur-Sen olarak kamu görevlileri için her yıl, her ay, her hafta, her gün ve her an kazanım üretme çaba ve gayreti içerisinde olduklarını söyledi.


Ahmet Gündoğdu, kamu görevlilerine yeni kazanımlar üretmenin peşinde olduklarını belirterek, şunları kaydetti: "Bu kapsamda Kamu personeli Danışma Kurulu gündemine, öğretim elemanlarının maaş ve ücretlerinin iyileştirilmesi, eş ve çocuk yardımının arttırılması, 4/C'li personelin kadroya geçişi, emekli ikramiyesinin hesabında 30 yıllık sınırın kaldırılması, 2005'ten sonra göreve başlayanlara-başlayacaklara bir derece verilmesi, disiplin cezalarının affına ilişkin düzenleme yapılması, görevde yükselmeye ilişkin sınavların yapılması, atama ve yer değiştirmeye ilişkin sorunların çözülmesi, ek göstergelere ilişkin talep ve beklentilerin karşılanması, fazla mesai ücretlerine ilişkin sorunların çözülmesi, fiilen çözüme kavuşturduğumuz başta başörtüsü olmak üzere kılık-kyafet özgürlüğü konusunun yasal olarak da çözüme kavuşturulması, konularının ele alınmasını isteyeceğiz. Toplu sözleşmeyle elde ettiğimiz kazanımların yanına yenilerini eklemek için 2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerini beklemeyeceğiz."


İLGİLİ FOTOĞRAFLAR