MEMUR-SEN'DEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A ZİYARET
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek, gündemdeki konulara ilişkin Memur-Sen'in görüş ve beklentilerini iletti.
Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen ve iki saate yakın süren görüşmede, öncelikli olarak kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkını veren 4688 Sayılı Kanun'da yapılacak değişiklik ele alındı. Toplu sözleşme hakkının, 2010 yılındaki referandumla kabul edildiğini hatırlatan Gündoğdu, "Anayasa değişikliği gerçekleşti, ancak yasal değişiklik gerçekleşmediği için henüz toplu sözleşme masası kurulamadı. Şu anda TBMM'de görüşülmeyi bekleyen tasarının bir an önce kanunlaşması, kamu çalışanlarının en büyük beklentisi" şeklinde konuştu. Söz konusu tasarının beklentilerini karşılamadığını ifade eden Gündoğdu, "Hizmet kolu toplu sözleşmesi, tasarıda yer almalıdır. Bunun yanında şu anda fiilen gerçekleştirilen Sosyal Denge Sözleşmesi de tasarıya eklenerek kanunlaşmalıdır. Bunun dışında kamu görevlileri hakem kurulunun başkanı yüksek yargı organlarından birinin başkanı olmalı ve kim olduğu kanunda tanımlanmalıdır. Toplu sözleşme masasının kapsamını daraltan madde tasarıdan çıkarılmalı, kamu çalışanlarını ilgilendiren bütün konular, toplu sözleşme masasının konusu olmalıdır" dedi.
Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Genelkurmay ve Emniyetteki sivil memurlarla sendikalı olamayacaklar arasında tanımlanan infaz koruma memurlarına getirilen sendikalı olma yasağının kaldırılması gerektiğini de dile getiren Gündoğdu, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik talebini iletti.
666 Sayılı KHK'nin Eşit İşe Eşit Ücret beklentilerini tam olarak karşılamadığını, başta öğretmen ve akademisyenler olmak üzere bazı kamu görevlilerinin bu düzenlemeyle mağdur edildiğini dile getiren Gündoğdu, ek ödemelerle ücretler arasındaki makasın daraltılmak istenirken aksi bir durum oluştuğunu, makasın bir hayli açıldığını kaydetti. Gündoğdu, eğitim camiasıyla 666 KHK'nın mağdur ettiği diğer kamu çalışanlarının sorunlarının toplu sözleşme masasında çözülmesini beklediklerini dile getirdi.
Halen TBMM Eğitim Komisyonu'nda tartışılmakta olan kanun teklifi çerçevesinde Eğitim Bir-Sen tarafından hazırlanan kesintisiz eğitimden vazgeçilerek kademeli eğitime geçişle ilgili raporu da Başbakan Erdoğan'a sunan Ahmet Gündoğdu, yeni sistemle ilgili olarak oluşacak öğretmen açığının da bir an önce karşılanmasını, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere istihdamda güçlük çekilen yerlerdeki eğitim çalışanlarına ek tazminat verilmesini ve yeni yapılanma dolayısıyla mevcut öğretmenlerin norm kadro fazlası konuma düşmemesi için yasal ve idari bütün tedbirlerin alınmasını beklediklerini ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, toplu sözleşme yasa tasarısının bir an önce çıkması gerektiğini ifade ederek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, sürecin hızlandırılması talimatını verdi. Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu'nun diğer talepleriyle ilgili olarak da çalışma yapılmasını Faruk Çelik'ten isteyen Başbakan Erdoğan, mümkün olan taleplerin yerine getirilmesi için çalışılacağını kaydetti.
Görüşmeye Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile birlikte Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul da katılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le TBMM İdare Amiri Salim Uslu da görüşmede yer aldı.