Memur-Sen Yönetimi Amasya Teşkilat Buluşmasına Katıldı
Yoğun bir katılımın olduğu teşkilat toplantısına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Öztürk, Mehmet Bayraktutar ve Soner Can Tufanoğlu, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Amasya Şube Başkanı Recep Eliaçık, Sağlık-Sen il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, çevre illerden gelen il yönetim kurulu üyeleri ile teşkilat mensupları katıldı.
Teşkilat programında konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, milyonlarca kamu görevlisinin alın teri için çalıştıklarını ifade ederek “Memur-Sen yalnızca üyesi olan 1 milyonu aşkın kamu görevlisini düşünmüyor, aynı zamanda 3 milyon memur, 2 milyona yakın emekli kamu görevlisi toplamda 5 milyon insan için çalışıyor. 4 kişilik bir aileden hesaplarsak 20 milyon eder. Memur-Sen 20 milyon insanın sorumluluğunu üzerinde taşıyan bir teşkilattır. Bu yüzden, yükümüz ağır sorumluluğumuz büyüktür.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin büyümesinin, milli gelirin adil dağıtılmasına bağlı olduğunu belirten Yalçın, “Biz bu dağılımın doğru bir şekilde yapılması için ter akıtıyoruz. Geniş sosyal kesimlerin gelir dağılımından hakkını alması için çabalıyoruz. Özelde üye, genelde herkese hitap ediyoruz. Bunun sonucunda da insanlardan gerekli teveccühü görüyoruz. Sendikal mücadelemiz büyüyerek, güçlenerek devam ediyor. Bazıları, sorunları alt alta koyarak, sorunları şişirerek kendilerine alan açıyor, oysa Memur-Sen, çözümleri alt alta koyarak, insanların problemlerini çözüyor” diye konuştu.
Bütçe Memuru Sevindirmeli
Bütçe görüşmelerine de değinen Yalçın, adil devletin gelir dağılımında adaleti sağlamakla mümkün olduğunu belirterek “Güçlü devlet, bütçede hakkaniyeti sağlamakla hayat bulur. Sermayenin borcu ertelendi, vergisi affedildi, teşviki hesaplara geçirildi, emeğin vergisi yükseltildi, borcu tahsil edildi, teşviki akla bile getirilmedi. Aynı rahatlama, devletin iş yükünü sırtlayan memura da sağlanmalıdır. Kamu görevlilerine bütçeden ayrılan pay, faizlere aktarılan pay kadar artmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz aylarda Kamu Hakem Kurulu'nun tepki çeken zam oranları ile ilgili kararını hatırlatan Yalçın, “2020 yılı için memura reva görülen % (4 + 4) zam oranı, temel tüketim maddelerindeki zamlarla şimdiden buharlaştı. Devlet, bu bütçe görüşmelerini bir fırsat olarak görüp memuruna bir müjde vermelidir.” şeklinde konuştu.
Meclise ve hükümete çağrıda bulunan Yalçın, “Bütçeden payımızı alıncaya ve vergide adaleti sağlayıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Israrla ve kararlılıkla Bütçe memuru sevindirsin diyoruz. Gelir vergisi oranlarında da matrahlarda da sorun var. Kamu görevlileri olarak bu konuda adalet istiyoruz.” diye konuştu.
Durmuş: Döner Sermayedeki Adaletsizlik Giderilmeli
Amasya teşkilatının düzenlediği programda teşkilat mensuplarına hitap eden Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ise, sağlık çalışanlarının sorunlarına değinerek sağlık çalışanlarının memnuniyetinin arttırılması gerektiğini söyledi.
Durmuş, “Bugün sağlıktan ve sağlık çalışanlarının mesleki memnuniyetinden bahsedeceksek ilk çözülmesi gereken sorun şüphesiz ki döner sermayedeki adaletsizliktir.” diyerek Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Döner sermaye sisteminin daha çok çalışanın daha çok ücret alması üzerine kurulmasına rağmen, bugün tam tersi bir duruma dönüşerek daha çok çalışanın daha az ücret aldığı, eşit düzeyde çalışanların dahi eşit ücret almadığı bir sisteme dönüştüğünü kaydetti.
“Sağlık çalışanlarının emeğinin hakkı olan ücretler sağlık çalışanlarına verilmeli.” Durmuş, “Sağlık’ta memnuniyetten bahsedeceksek ilk icraat döner sermayedeki adaletsizliği ortadan kaldırmak olmalıdır. Bir diğer husus da sağlıktaki istihdam yetersizliğidir. Bugün Sağlık Bakanlığı’nın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 400 bin ebe ve hemşirenin yapması gereken işi 150 bin ebe ve hemşire yapıyor. Dünyanın hiçbir tarafında ve ülkemizde işçi statüsünde çalışanlar yıllık 270 saat mesaiyi aşamazken sağlık çalışanları 180 saatten fazla mesai yapıyorlar. Üstelik bunun da mesai ücretini alamıyor. Böyle bir çalışma hayatı düşünülemez.” İfadelerini kullandı.
Eliaçık: Erdemli Sendikal Yolculuğumuz Devam Edecek
Memur-Sen Amasya İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Recep Eliaçık da konuşmasında, Memur-Sen ve bağlı sendikaların Amasya`daki çalışmaları ve üye sayıları hakkında bilgi verdi. Şimdiye kadar yürüttükleri çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini belirten Eliaçık, “Üyesi, temsilcisi, şubeleri ve genel merkez yöneticileriyle bir bütün olan sendikalarımız ve konfederasyonumuzun, erdemli sendikal mücadelesi durmadan devam edecek, bizler de en güçlü şekilde bu mücadeleye destek olacağız” dedi.