Memur-Sen Toplu Sözleşme Tekliflerini Açıkladı
1 Ağustos’ta başlayacak ve yaklaşık 3 milyonu çalışan 2 milyonu kamu emeklisi toplam 5 milyon kamu görevlisini ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşme öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile tekliflerini kamuoyuna açıklayan Memur-Sen bu yıl da yetkili konfederasyon olarak masaya oturacak.
Teklifleri bakanlığa teslim etmeden önce gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, emeğin hakkını, alın terinin karşılığını, kamu görevlilerinin hukukunu, emekli kamu görevlilerinin güne ve geleceğe dair umudunu artırmak hedefine ulaşmayı mümkün kılacak teklifleri masaya taşıdıklarını belirterek, toplu pazarlık masasının; adil bölüşüm, dengeli gelir dağılımı, emeğin hakkını koruma, alın terinin karşılığını artırma başta olmak üzere her yönüyle benzersiz bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Kamu İşvereni Masaya Adil Bir Teklifle Gelmeli
5. Dönem Toplu Sözleşme masasından beklentilerini sıralayan Yalçın, kamu işveren heyeti ve onun şahsında yürütme erkinin adil bir teklif ile gelmeleri yönündeki beklentisini ifade ederek, “Pazarlığı yakın dönemdeki vaatlerini gerçekleştirme fırsatı olarak görmeli, nimetin ve külfetin adil dağılımı hassasiyetini göstermeli, büyümeden ve refahtan pay vermeme tavrını sona erdirmelidir. Toplu Sözleşme Masası ve metni; Yeni, Büyük ve Güçlü Türkiye’nin varlığını hem maaş bordrolarındaki rakamlara yansıtmalı, yasakları kaldırmalı, özgürlük alanını genişleterek fark ve umut oluşturmalıdır. Biz toplu sözleşme masasından sadece maaş ve ücretlerimizi artıracak oranlar ve tutarlar noktasında artış istemiyoruz. Biz, toplu sözleşme masasından dayatmalardan kurtulmamızı sağlayacak tekliflerle özgürlük de istiyoruz” şeklinde konuştu.
Siyasi İradeyi Hakkın Teslimi Noktasında Cömert, Yasakların Kaldırılması Noktasında Cesur Olmaya Davet Ediyoruz
Toplu Sözleşme masasına sadece mali hakların değil özlük ve sosyal hakların da taşınacağını vurgulayan Yalçın, Kamu İşveren Heyeti ve siyasi iradeye seslenerek “Kamu İşveren Heyetini ve heyetin yaklaşım ve kararlarına yön veren siyasi iradeyi de toplu pazarlık masasında, hakkın teslimi noktasında cömert, yasakların def’i noktasında cesur olmaya davet ediyoruz. Toplu sözleşme masasının gerçek ve tek yetkilisi ve bu davetin sahibi Memur-Sen olarak; ülkemize, ülke ekonomisine, milletimizin iradesine ve dirayetine güvenimizi 5. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerimizle esasen bir kez daha deklare ediyoruz. Biz, görmek istiyoruz ki; Kamu İşvereni kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak, adil paylaşım vasatının oluşmasını sağlayacak, kamu görevlileri zeminindeki kılık-kıyafet, grev ve siyaset yasaklarından kurtulmayı mümkün kılacak, insan onuruna saygı ve saygın iş noktasında medeniyetimizin insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturunu toplu pazarlık süreçlerinde hakim paradigma olarak yansıtacak bir tavır ve tarzla masaya oturacak, uzlaşmayı sağlayacak teklifleri bize sunacaktır” diye konuştu.
Zam + Refah Payı + Taban Aylık
Yıllar Oransal Zam Taban Aylık Refah Payı
2020 %8+7 200 TL %3
2021 %6+6 %2
*Her dönem için enflasyon farkı
Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine istenecek zammı açıklayan Yalçın, “2020 yılı için: 1 Ocak 2020’den geçerli olmak üzere %3 Refah Payı +Taban Aylığa 200 TL zam + Birinci Altı Ayda %8, ikinci Altı Ayda %7 zam, 2021 yılı için: 1 Ocak 2021’den geçerli olmak üzere %2 Refah Payı Birinci Altı Ayda %6, ikinci Altı Ayda %6 zam artışı istiyoruz. Biz, kamu görevlileri olarak toplu sözleşmenin kapsamına Refah Payı’nın girmesini, gelirin adil dağılımı noktasında bir milat oluşması noktasında Kamu İşvereninin bizimle aynı zeminde buluşmasını bekliyoruz. Teklimizin anlamı şudur; Mevcutta 3.334 TL olan en düşük memur maaşı 2020 ilk altı ay 3.908 TL -%17.23 zam, ikinci altı ay 4.182 TL- %25.42 zam; 2021 ilk altı ay 4.522 TL-%35.63 zam, ikinci altı ay 4.793 TL-%43.76 zam olacak. Evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu en düşük memur maaşı 3.852 TL için 2020 ilk altı ay 4.485 TL-%16.43 zam, ikinci altı ay 4.798 TL-%24.50 zam, 2021 ilk altı ay 5.187 TL-%34.67 zam, ikinci altı ay 5.498 TL-%42.73 zam olacak” diye konuştu.
Mali hakların yanı sıra kamu görevlilerin çözüm bekleyen sorunlarına da değinen Yalçın’ın konuşmasından diğer satır başları ise şöyleydi;
• 200 TL seyyanen zam yoluyla en düşük ve en yüksek devlet memuru maaşı arasındaki makasın oransal zam yoluyla açılması durumunu regüle etmeyi, nispeten düşük maaş alan kamu görevlilerine bu yolla ilave maaş-gelir artışı öngörüyoruz.
• Sözleşmeli Personelin Kadroya geçirilmesini, süreli-süresiz sözleşmeli ayırımına da sözleşmeli personel istihdamı ayıbına da son verilsin diyoruz.
• Gelir Vergisinde yıl boyu %15 sabit oran uygulanmalı ya da %15’i aşan kısım Kamu İşvereni tarafından tazmin olunmalı teklifini masaya sunuyoruz.
• Kamu görevlilerini çocuklarına yönelik kreş hizmeti sunulmalı ya da kamu görevlilerine 754 TL kreş yardımı yapılmalı teklifini masaya getiriyoruz.
• Toplu Sözleşme İkramiyesi’nin yetkili sendika üyelerine bir kat artırımlı ödenmesini istiyoruz ve bu yolla toplu sözleşme ikramiyesini 103 TL’den 216 TL’ye yükseltilmesini teklif ediyoruz.
• Kıdem aylığında ve yan ödeme puanlarında ve bunların hesaplanmasına esas katsayılarda artış istiyoruz.
• Eş Yardımının 295 TL’den 576 TL’ye, Çocuk Yardımının 35-70’TL’den 144 TL’ye yükseltilmesini teklif ediyoruz.
• Giyecek yardımının kapsamı genişletilmeli ve yardım nakdi olarak ödenmeli anlayışını masaya taşıyor bütün kamu görevlilerine ilk yıl 450 ikinci yıl 600 TL giyim yardımı istiyoruz.
• Servis hizmetinden tüm kamu görevlilerinin yararlandırılmasını, servis hizmeti sunulamaması halinde nakit ulaşım yardımı yapılmasını teklif ediyoruz
• Yemek servisi hizmetinin kapsamının genişletilmesini, yemek verilmeyen işyerlerindeki kamu görevlilerine öğün başına yemek ücreti ödenmesini istiyoruz.
• Emekliler bayram ikramiyesiyle sevindirildi, bu toplu sözleşmeyle bayram ikramiyesi kamu görevlilerine de verilmeli, bayram öncesi kamu görevlilerinin eline 2.630 TL tutarında bayram ikramiyesi geçmeli diyoruz.
• Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmeli, kılık-kıyafet yasakları sona ermeli, kamu görevlileri özgürleşmeli teklifini masaya taşıyoruz.
• Ek Gösterge konusundaki vaat yerine gelmeli, vaadin kapsamı adaletin gereği olarak genişletilmeli irademizi teklifimizle masaya taşıyor, Kamu İşverenine ek gösterge vaadini hayata geçirme imkanı sunuyoruz.
• Ek ödemelerde, özel hizmet tazminatlarında, ek gösterge düzenlemesine bağlı olarak özel hizmeti tazminatı yansıtma oranlarında artışlar teklif ediyor, emekli kamu görevlilerinin eş ve çocuk yardımından yararlandırılması teklifini pazarlık masasına sunuyoruz.
• Sosyal Yardımların aylıksız izin döneminde de ödenmesini, derece ve kademe yükselmesindeki engellerin sona ermesini, KİT personelinin mağduriyetlerinin giderilmesini, beklentilerinin hayata geçirilmesini mümkün kılacak teklifleri Kamu İşverenine sunuyoruz.
• Fazla çalışma ücreti ve harcırahlar, gündelikler ve SGK tarafından ödenen gündeliklerin ve yol masraflarının günün şartlarına, kamu görevlilerini ihtiyaçlarına uygun olarak artırılmasını istiyoruz.
5.Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini içeren dosyalar, basın açıklamasının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başta olmak üzere, 11 hizmet kolu Genel Başkanı ve Genel Başkan Yardımcılarının da olduğu bir heyetle birlikte bakanlığa sunuldu.
Basın açıklamasının ardından bakanlığın toplantı salonunda gerçekleştirilen görüşmede teklifler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a iletildi.