MANİSA'DA İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

01.08.2015 20:31

MANİSA'DA İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

 

30 bin PTT çalışanı için imza kampanyası başlatıldı.PTT dağıtıcıları, yıpranma paylarını geri istiyor

 

Her gün kilometrelerce yol kat ederek posta dağıtan PTT dağıtıcıları, ellerinden alınan Fiili Hizmet Tazminatının geri verilmesi için imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar Başbakan Erdoğan’a ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e gönderilecek.

 

PTT dağıtıcıları, 1980 yılından önce uygulanan, daha sonra kaldırılan ve 2006 yılında tekrar verilen ancak Anayasa Mahkemesince iptal edilmediği halde, 5510 sayılı kanunun, 40'ncı maddesi 5754 sayılı kanun değiştirilerek kapsam dışında bırakılan Fiili Hizmet Tazminatını geri istiyorlar. PTT dağıtıcıları Yenimahalle Posta İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak fiili hizmet tazminatını geri istediler.

10 Ocak 2013 günü gecesi TBMM’de kabul edilen kanunla; TRT'de çalışanlar da dahil San Basın Kartı sahibi gazeteciler ile Milletvekilleri ve dışarıdan atanan Bakanların prim ödeme gün sayılarına, çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiili hizmet süresi zammının ekleneceğini ifade eden Birlik Haber Sen 5. Nolu Şube Başkanı Temel Çildaş, Böylece, gazeteci ve Milletvekilleri her 4 yılda, 1 yıl fazla çalışmış sayılarak, bu süre 5 yıl olarak hesaplanacak. Gazetecilik gibi önemli bir mesleği icra eden siz değerli arkadaşlarımızın bu yıpranma hakkının verilmesini bizler sonuna kadar destekliyoruz. Gazeteciler yaz, kış, yağmur, çamur hatta ve hatta top mermisi, silah mermisi demeden bizleri yurttaki ve dünyadaki her tür olaydan haberdar etmek için mücadele içerisindesiniz. Bizler haberleşme iş kolunda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü olarak; gazetecilere bu hakkın verilmesinin gecikmiş bir karar olduğu kanaatindeyiz. Milletvekillerimize de verilen bu hak ise seçilip geldikleri bölgelerden uzakta, çok yoğun ve stresli çalışma temposu içerisinde olduklarından onlarında yararlanmasına yürekten inanıyoruz” dedi.

 

KİLOMETRELERCE YOL GİDİYORLAR

 

PTT'de görev yapan posta dağıtıcılarına 1980 yılından önce uygulanan Fiili Hizmet Tazminatı’nın daha sonra kaldırıldığını belirten Temel Çildaş, “2006 yılında tekrar verilen Fiili Hizmet Tazminatı Anayasa Mahkemesince iptal edilmediği halde, 5510 sayılı kanunun, 40'ncı maddesi 5754 sayılı kanun değiştirilerek kapsam dışında bırakılmışlardır. Posta dağıtıcıları bu hizmeti yerine getirirken; haftanın altı günü çalışmaktalar, her gün binlerce mektubu kilometrelerce yol kat ederek birer birer dağıtmaktadırlar, kamu hizmetlerinde diğer çalışanlar; Bayramlarda, yılbaşlarında tatil yaparken posta dağıtıcıları bu günlerde vatandaşa hizmet vermektedir. Yani diğer kamu çalışanlarından yılda 60 gün, 25 yılda ise 4 yıl daha fazla çalışmaktalar. Ekstra verilen ara tatiller hariç. Bu yüzden bedenleri çabuk yorulmakta ve yıpranmaktadır. Her türlü meslek hastalığına yakalanmaktadırlar. Bunların başında bel fıtığı, topuk dikeni, menüsküs, kemik erimesi ile omuz da ve vücutta fiziki bozukluklar gibi hastalıklara yakalanmaktadırlar. Bu yorucu tempo sonucunda devlet, posta dağıtıcılarının yıprandıklarını artık iş yapamaz hale geldiklerini kabul ederek memurlarda 65 olan emeklilik yasını, 5434 Sayılı kanun yürürlüğü devam eden 40. maddesinin (ç) bendinde Dağıtıcı ve Baş dağıtıcıların emeklilik yaş haddinin 55 olarak kabul etmiştir. Dağıtıcıların yıprandıkları zımnen kabul edilerek, belirtilen yaştan sonra çalışamayacaklarım hükme bağlamıştır. Kısaca Devlet, posta dağıtıcılarının 55 yaşma geldiklerinde yıprandıklarını kabul edip, resen emekli yapmaktadır” diye konuştu.

 

İMZALAR BAŞBAKAN VE BAKAN ÇELİK’İ GÖNDERİLECEK

 

Posta dağıtıcıların taleplerini sıralayan Temel Çildaş, Devlet Posta dağıtıcılarının yıprandığını kanunla sabitleyip 55 yaşında emekliye ayırıyor olduğuna göre Milletvekillerinde olduğu gibi çalışmış oldukları her yıla 90 gün ilave edilerek ortaya çıkan yıl üzerinden emekli olmalarının sağlanması, Eğer Posta dağıtıcıları yıpranmıyor ise diğer devlet memurlarında olduğu gibi

isteklerine bağlı olmak şartı ile 65 yaşma kadar çalışmalarına imkan verilmesi. Bu doğrultuda buradan başta Çalışma Bakanımız Faruk Çelik’e ve Başbakanımıza sesleniyoruz. Bu güne kadar söz verdiğiniz üzere devlette kimsenin alacağını bırakmadınız. Posta Dağıtıcılarının yıpranma hakkının devletten alacağı olarak görmenizi istiyoruz ve bu konuda Posta Dağıtıcılarının hakkını vereceğinize inanıyoruz. Bütün PTT çalışanlarına ayrıca sesleniyoruz. PTT Kurumu çalışan sayısı olan 30 bin kişinin imzası için kampanyamızı buradan başlatıyoruz atılan bu imzaları Bakanımız ve Başbakanımıza ileteceğimizi bilmenizi istiyor, saygılar sunuyoruz” dedi. Daha sonra 30 bin PTT çalışanı adına imza kampanyası başlatıldı ve toplanan imzalar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e gönderilecek.

 

Birlik Haber-Sen Sendikası Akhisar İlçe Temsilci Başkanı Ali Rıza Çelik ve sendika üyeleri, yıpranma hakkı istediklerini belirterek basın açıklaması yaptı, imza kampanyası başlattı.


Postane önünde sabah saat 10.00'da Birlik Haber-Sen Sendikası Akhisar İlçe Temsilci Başkanı Çelik'in yaptığı basın açıklamasında, "Posta dağıtıcılarının yıpranma hakkının devletten alacağı olarak görülmesini istiyoruz ve bu konuda posta dağıtıcılarının hakkının verileceğine inanıyoruz" dedi.


İLGİLİ FOTOĞRAFLAR