Kitlerle İlgili Çalışma Komisyonu Kurulacak
Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen “KİT’lerde Ücret Rejimi Çalıştayı’’ yapıldı. Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki sorunların derinlemesine görüşüldüğü çalıştay 2 gün sürdü. Çalıştay da alınan kararlar Ankara’da kurulacak komisyonla rapor haline getirilecek. Mart ayında yapılacak Kamu Danışma Kurulunda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sunulacak.
Çalıştaya Memur-Sen adına Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul katıldı.
Memur-Sen tarafından Toplu Sözleşmede gündeme getirilen ve üzerinde çalışılmasına karar verilen konular Kasım ayında yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulunda gündeme getirilmişti. Danışma kurulunda Devlet Personel Başkanlığınca, KİT, kurum temsilcileri ve sendika temsilcilerinin de bir çalıştay yapılması kararı alınmıştı.
Devlet Personel Başkanlığının Nevşehir düzenlediği 1. KİT Çalıştayında personel ücret sistemi ile KİT kurumları arasında uygulanan personel sisteminin farklılıkları üzerinde duruldu. Çalıştayın birinci gününde KİT ve Özelleştirme Daire Başkanı Fatma Yiğiter Kara KİT’lerde istihdam ve personel sistemi ile ilgili sunum yaparak KİT kurumları arasındaki uygulama farklılıklarına değindi.
Çalıştayda söz alan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, KİT’lerde personel sisteminde uygulama birliğinin olmadığını belirterek, hiyerarşik yapının da çok fazla olduğu söyledi.
Sosyal kazanımlarda KİT çalışanlarına bazı kolaylıkların sağlanması gerektiğini dile getiren Başkan Tonbul, şöyle devam etti: “İşletmelerdeki lojmanların hizmet tahsisli yapılarak çalışanlarca bir nebze cazibeli hale getirilebilir. Belde, ilçe statüsünde olan yerlerdeki işletmelerde ise il merkezlerine servis konulmak suretiyle öğrencilerin eğitim imkanları kolaylaştırılabilir. Açık arazi şartlarında, yeraltı, yerüstü, fabrika işletme ortamlarında çalışmanın zorluklarının yanında köy belde ilçe statüsünde olan yerlerde sosyal açıdan mahrumiyetler fazla, KİT’ler buralarda eleman tutmakta zorlanmaktadır.”
Çalıştayda söz alan KİT’lerin temsilcileri de görüşlerini paylaştı. KİT temsilcileri de kurumlarda yaşanan şu sıkıntıları sıraladılar.
1- Personel tutamadıklarını
2- Çok sayıda unvan bulunduğunu
3- Denetimde çok çeşitliliğin olduğu
4- Ticari faaliyetlerin piyasa şartlarına göre yapılamaması
5- Personel alımında kurumun insiyatifinin olmaması
6- Şehir merkezlerinin olduğu yerlere talebin çok olduğunu
7- KİT’lere dışarıdan fazla müdahale olduğunu KİT’lerin istihdam yeri olarak görülmesi
8- KİT’lerde Performans kriterinin olmaması
9- İsimsiz imzasız şikayetlerle uğraşılması
10- Hiyerarşik yapının ticari kuruluşlara uygun olmadığını ortak görüş olarak bildirdi.
Çalıştayın ikinci gününde ise KİT’lerde ücret sistemi ele alındı. KİT Özelleştirme Daire Başkanı Fatma Yiğiter Kara, KİT kurumu personel ücretlerini grafiklerle destekli bir sunum yaparak uygulamanın yanlışlığını ortaya koydu. Kara, Ücret sistemi, temel ücret, kıdem ücreti, başarı ücreti, ek ödeme, Aile ve çocuk yardımından oluştuğunu, ücret gruplarının 2 sayılı cetvelde 5 grup olarak belirlendiğini ifade ederek, Başarı ücretinin KİT’lerde uygulamasının A düzeyinde %92,72 oranında B düzeyinde % 0,23 oranında, C düzeyinde % 0,028 oranında, D düzeyinde ise % 0,009 civarında uygulanarak çokta amacına uygun olmadığını söyledi.
KİT’lerdeki ücret rejimi ile ilgili söz alan Başkan Tonbul, yapılan sunumda da görüldüğü gibi aynı unvanı taşıyan farklı KİT’lerdeki kamu görevlilerinin ücretlerinde 400 TL’ye kadar fark oluşabildiğini, 666 sayılı KHK ile ‘’Eşit İşe Eşit Ücret’’ uygulamasına bu oluşumun uygun olmadığını söyledi. Tonbul, Toplu Sözleşmede de dile getirilen, KİT’ler arasında hem ücret, hem de hiyerarşik yapının eşit duruma getirilmesi konusunun, kamuda uygulama birliğinin ek ödemelerle dengelendiğini belirtirken KİT’lerde hala aynı uygulamanın devam ettiğini belirtti.
Başkan Tonbul, “KİT’lerde çalışanların büyük bir kısmının açık arazi, yeraltı, yerüstü, fabrika, atölye, işletme şantiye trafo merkezlerinde çalıştığını; çalışma koşullarının yönünden arazi tazminatı adı altında veya başka bir adla da olabilir bir tazminatın şart olduğunu söyledi. Tonbul, KİT’lerde çalışan bir mühendisin, teknik elemanın aldığı ücretin, kamuda çalışan mükteseplerine göre düşük kaldığını ve bu oluşumun iyileştirilmesi gerekiyor” dedi.
KİT’lerdeki görevlendirmelerde harcırahların günün koşullarına uygun olmadığını ifade eden Tonbul, fazla mesai ücretinin verilmediğini, temel ücret gruplarında ise; 5 grubun olmasının yanlış olduğunu bunun 3 gruba düşürülmesi gerektiğini söyledi. Tonbul, KİT’lerde 1 sayılı cetvelde çalışan Şube Müdürü, Başuzman ve Sivil Savunma Uzmanlarının 2 sayılı cetvelde yer alan Müdür Yardımcısından düşük kaldığını, Grup Müdürü, Müessese Müdürü, İşletme Müdürü, Fabrika Müdürü, statüsünde çalışan kamu görevlilerinin de Bölge Müdürü statüsünde değerlendirilerek bu statülere ücret ve sosyal hakların verilmesi gerektiğini dile getirdi. Tonbul, GİH sınıfında yer alan Şube Müdürleri ek göstergelerinin de 2200 olmasının doğru olmadığını, 3000 veya 3600 olarak düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Toplantının sonunda Memur-Sen Konfederasyonu ve KİT Temsilcilerinin de ücret sistemi ile ilgili görüşlerini açıkladılar. Ücret sistemiyle ilgili görüşlerini ise şöyle sıraladılar:
1- KİT’lerde aynı unvanlara farklı ücret uygulama birliğine geçilmesi
2- Harcırahların günün koşullarına uygun hale getirilmesi
3- Mesai ücretlerinin uygulanabilmesi
4- 2sayılı cetvelde ücret gruplarının 5 ten 3 e düşürülmesi
5- Vergi dilimlerinin düşürülmesi vergiye esas matrahın yükseltilmesi
6- 1 sayılı cetvele tabi olarak çalışan Şube Müdürü, Başuzman, Sivil savunma Uzmanlarının ücretlerinin yükseltilmesi
7- Grup Müdürü, Müessese Müdürü, İşletme Müdürü, Fabrika Müdürlerinin ücret ve statü olarak Bölge Müdürü statüsünde değerlendirilmesi
8- Arazi tazminatı veya başka bir tazminatın teknik elemanlar açısından uygulamaya konulması
9- Buluş veya projelerle ilgili ödül sisteminin iyileştirilmesi
10- Yabancı dil tazminatının artırılması
11- Brüt ücret tamamı uygulamasında üst sınır olarak 1 grup üst sınırının esas alınması
12- Başarı ve ödül sisteminin getirilmesi
Çalıştayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Devlet Personel Başkanı Ali Kumbuzoğlu da, Bu çalıştayda görüşülen konuların daha sonra Ankara’da kurulacak bir komisyonla rapor haline getirileceğini ve Mart ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulunda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sunulacağını söyledi.