KAMU PERSONELİ DANIŞMA KURULU TOPLANDI

01.08.2015 20:31

KAMU PERSONELİ DANIŞMA KURULU TOPLANDI

Kamu Personeli Danışma Kurulu 2013 yılı ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı. Toplantıya genel yetkili sendika olarak Birlik Haber-Sen Genel Başkan Şinasi Gülcüoğlu da katıldı. Toplantıda konuşan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 4/C’liler dahil bütün sözleşmelilerin kadroya alınması ve kılık kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi talebini tekrarladı.  

 

Kamu Personeli Danışma Kurulu 2013 Yılı İlk Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Salonu’nda başladı.  Toplantıya Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Şinasi Gülcüoğlu,  Memur-Sen’e bağlı yetkili sendikaların başkanlarının yanı sıra diğer konfederasyon başkanları katıldı.  Başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı Kamu İşveren Kurulu’nda ise Bakan Yardımcısı Halil Etyemez’in yanı sıra ilgili kurum yöneticileri ve bürokratlar hazır bulundu.

 

Toplantı da bir konuşma yapan Şinasi Gülcüoğlu, Fiili hizmet zammı ile ilgili olarak “Vekile var da Asile yok mu” başlığı içeren, PTT dağıtım hizmetlerinde çalışan dağıtıcı personelin bu haktan yararlanamamasının bir çelişki olduğunu ifade etmiş ve bunun düzeltilmesini istemiştir.


 
BUYURGAN DEVLETTEN İSTİŞARE EDEN DEVLETE GEÇTİK

 
Toplantının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sivil toplum kuruluşlarının demokratik hayatın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirterek, 12 Eylül referandumunda memur sendikalarına toplu sözleşme hakkı verildiğini kaydetti. 2001 yılında yürürlüğe konulan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’ndaki eksikliklerin sürekli gündeme getirildiğini söyleyen Bakan Çelik, bu yasanın uygulanması sonucu 8’i kendi iktidarları zamanında, toplam 9 toplu görüşmede küçümsenemeyecek kazanımlar elde edildiğini ifade etti. Gelinen nokta itibarıyla buyurgan devletin, yerini istişare eden devlete bıraktığını da söyleyen Çelik, toplu sözleşmenin referandumda kabul edilmesinin ardından yapılan yasal değişikliğin büyük bir kısmının sendika ve konfederasyonların katılımı ile yapıldığını söyledi.


 
TALEPLERİ ÇÖZÜME KAVUŞTURMAK İSTİYORUZ

 
Anayasa değişikliği ile kamu personelinin gündemine gelen ilk toplu sözleşmenin geçen yıl mayıs ayında yapıldığını hatırlatan Bakan Faruk Çelik, ikincisinin ise bu yıl ağustosta gerçekleşeceğine dikkat çekti. Toplu sözleşmenin sadece maaş artışlarının tartışıldığı platform olmadığını ifade eden Çelik, “4688’de uyum düzenlemeleri yapılırken, bir platform daha oluşturuldu. Bu platform, tarafları bir masa etrafından toplayan Kamu Personeli Danışma Kurulu’dur. Geçtiğimiz Kasım ayındaki toplantıda talepler ele alındı. Aralık ayı içinde 161 sendikal talep içinden kamuyu ilgilendirenler bütün bakanlıklara, ilgili hizmet kolunu ilgilendiren talepler de ilgili bakanlıklara gönderildi. Bunlardan geri dönüş aldık. Bundan sonra da DPB ve yetkili sendikalarla bir araya gelerek çözüm için çalıştık. Bu çalışmalar sonrası, kamu çalışanlarının bir çok sorununun çözüleceğine inanıyorum. Bu platform aynı zamanda kamu personel rejiminin temel sorunlarının çözümüne de ev sahipliği yapacaktır. Bilindiği üzere pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na, kamu personel sisteminin temel sorunlarına ilişkin, 161 talebi de içeren bir sunum yapmıştım. Bugünkü toplantımızda, Bakanlar Kurulu’na sunduğum konuları değerli heyetle görüşeceğiz. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler yerine herkesin bilgisine sunacağız. 2013 yılı bilindiği üzere aynı zamanda toplu sözleşme yılıdır.  Ağustos ayında kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarının belirleneceği süreci birlikte yaşayacağız. Hem KPDK hem de toplu sözleşmenin hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

GÜNDOĞDU: 4/C’LİLER DAHİL BÜTÜN SÖZLEŞMELİLER KADROYA ALINMALI

 
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Heyet Başkanı olarak yaptığı konuşmada, kendilerine gönderilen gündemdeki 6 maddeye ilişkin görüşlerini açıkladı. Gündemdeki konuların içinde esas gündemin 6. Madde olması gerektiğine dikkat çeken Gündoğdu, “Bize gönderilen gündemde 6 madde var. 6. Madde, gündemimizin esas konusu olması gerekiyor. KPDK’nın önceden kararlaştırdığı, bugün sonuç almayı hedeflediğimiz 161 madde var. Bunlardan 13 tanesi KHK tasarısı olarak hazırlanan, bugün neticelendireceğimiz konuydu. 2 tanesi Bakanlar Kurulu’nun uhdesinde olan, biri yönetmelik tasarısı taslağı, iki tane genelge, bir tane tebliğ. Bunun haricinde 30’un üzerinde genel konu, 112 tane de hizmet kolu talebi olmak üzere 161 maddeyi bugün sonuçlandırmak istiyoruz” dedi.

 

Gündemin birinci maddesinde yer alan ‘personel statüleri’ne yönelik görüşlerinin baştan beri belli olduğunu ifade eden Gündoğdu, 4-C’liler dahil kalan sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi taleplerini tekrarladı. 161 maddenin, onlarca toplantıdan süzülüp buraya geldiğini kaydeden Gündoğdu, “Bugün bu 161 konunun çözüme kavuşmasını umuyoruz. Yeni toplu sözleşmeye yeni konularla girelim” şeklinde konuştu.

 

KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİ DEĞİŞMELİ

 
Kamu görevlileri kılık kıyafet yönetmeliğine yönelik eleştirisini de tekrarlayan Ahmet Gündoğdu, bu konuda şunları söyledi: “Bu salonda yapılan toplu sözleşme taleplerimizden biri olan kılık kıyafet serbestliğine yönelik talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. 82 model kamu görevlileri kılık kıyafet yönetmeliğinin değişmesini istiyoruz. Darbecilerini yargılayan ülkemiz, darbe dönemi kalıntısı yönetmelikten kurtulamamıştır. Anayasa maddelerini referandumla değiştiren ülkemizde, yönetmelik değiştirmek anayasa değiştirmekten daha zor konuma getirilmiştir. Talebimizi, gerçekleştirdiğimiz imza kampanyası ile somutlaştırdık ve 12 milyon 300 bin imzayı bu salonda zat-ı alinize teslim ettik. Daha sonra da fiili durum başlattık. İmza kampanyamıza destek veren Kamu-Sen ve KESK’in tabanına da teşekkür ediyorum.”

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR