HÜKÜMETİN TEKLİFİ ALANLARA DAVETTİR

01.08.2015 20:31

HÜKÜMETİN TEKLİFİ ALANLARA DAVETTİR

 

Memur-Sen, Kamu İşveren Kurulu'nun 2012 için yüzde 3+3 ve 2013 yılı için yüzde 2+3'lük zam teklifini ülke genelinde gerçekleştirdiği eylemlerle protesto etti. Ankara'daki eylem ise Güvenpark'da gerçekleştirildi. Burada konuşan Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, 2 buçuk milyon kamu görevlisi ve milyonlarca emekli adına, en kısa zamanda Kamu İşveren Heyeti’nden yeni ve gerçekten değerlendirmeye değecek oranda maaş zammı teklifi beklediklerini söyledi.

 

Hükümetin teklifinin yok hükmünde olduğunu söyleyen Günay Kaya, yeni teklif beklentilerinin karşılanmaması halinde alanları ısıtmaya hazır olduklarını ifade etti. Üretim ve örgütlenmeden gelen güçlerini masada görmezden gelenlerin alanlara çıktıklarında o gücü görecekler ve kabul edeceklerini de kaydeden Kaya, " Kamu İşveren Heyeti, hizmet kollarına ilişkin görüşmelerde takındığı “benim dediğim olur”  dayatmasını, genel toplu sözleşme görüşmelerinde de sürdürmektedir. Maalesef  ‘ekonomik büyümede Dünya ikincisi, Avrupa birincisi olduk’,  ‘ekonomik gelişmede Avrupa’ya örnek ülke durumundayız’ diyen Hükümetin, Kamu İşveren Heyeti aracılığıyla kamu görevlilerine önerilen 2012 yılı için %3+%3, 2013 yılı için %2+%3 zam teklifi komiktir. Komik olduğu kadar da Türkiye’nin ekonomik gerçeklerini yansıtmamaktadır. Biz, toplu sözleşme masasında olduğumuzu sanıyorduk. Ancak, bu teklifle karşılaşınca bir an kendimizi Cem Yılmaz’ın gösterisinde gibi hissettik" şeklinde konuştu.

 

HÜKÜMETİN HİÇBİR ENFLASYON TAHMİNİ TUTMADI

Kamu İşveren Heyeti kanalıyla masaya getirdiği teklifte hedeflenen enflasyonu dikkate aldığı iddiasında bulunduğunu da söyleyen Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya, son yıllarda hükümetin enflasyon hedefi ile gerçekleşen enflasyon rakamları arasında yüzde 100’lere varan farklar oluştuğuna dikkat çekti. 2012 yılının ilk çeyreğinde yani ilk dört aylık enflasyonun yüzde 3.05 olduğunu söyleyen Günay Kaya, getirilen teklifin dört aylık enflasyonu bile karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı.

 

HİZMET KOLU TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ

 

Toplu sözleşme sürecinde, Kamu İşveren Heyeti'nin,   hizmet kolunu ilgilendiren birçok teklifi genel toplu sözleşmenin kapsamına alırken, doğrudan kamu görevlilerini etkileyen ve haklı gerekçelerle toplu sözleşme masasına getirilen bazı tekliflerle ilgili olarak, mali ve sosyal hak kapsamında olmadığı yönünde görüş beyan ettiği bilgisini veren Günay Kaya, bu yaklaşımın Kamu İşveren Heyeti’nin yeterince sorun çözme ve kamu görevlilerinin haklarını koruma ve geliştirme endeksli bir yaklaşım içinde olmadığının göstergesi olduğunu ifade belirtti. Memur-Sen olarak, hizmet kollarının sorunlarına yönelik tüm teklifleri 21 Mayıs akşamına kadar masada tutacaklarını vurgulayan Günay Kaya, kamu görevlilerine yeni hak ve kazanımlar sağlayıncaya kadar da mücadele edeceklerini kaydetti. Kamu İşveren Heyeti'ne geçmişte büyümeden verilmeyen paylarını da hatırlatan Günay Kaya, 2003 yılından bu yana ekonominin yüzde 48.3 büyüdüğünü, ancak, hükümetin 9 yıldır kamu görevlilerine büyümeden hiç pay vermediğini ifade etti.

 

MALİYE BAKANLIĞI ALACAKLARINA DAHA FAZLA ZAM YAPTI

 

Maliye Bakanlığı'nın 2012 yılı için Vergi Usul Kanunu kapsamında bulunan vergilerdeki artış oranına ilişkin yeniden değerleme oranının yüzde 10.26 olarak belirlendiğini söyleyen Günay Kaya, buna rağmen vatandaştan alınan bazı vergi ve harçlara yeniden değerleme oranının da üstünde yüzde 11 ile yüzde 15, pasaport gibi değerli kağıtlara yüzde 15’lere varan zam yapan hükümetin kamu görevlilerinin maaş zammına gelince cimri davrandığını vurguladı.

 

Toplu sözleşme masasına 666 sayılı KHK mağduru öğretmenleri, öğretim elemanlarını, hekim dışı personeli ve din görevlilerini memnun edecek, hükümetin hatasını telafi edecek bir öneri gelmediğini de sözlerine ekleyen Günay Kaya, hükümetten, en düşük memur maaşı ile en yüksek memur maaşı arasındaki makası açan bu hatayı düzeltmesini istediklerini ifade etti.

 

Tarihte ilk kez, kamu görevlilerinin 5 aydır zamsız maaş aldıklarını da hatırlatan Günay Kaya, gecikmeden kaynaklanan mağduriyeti giderecek gecikme zam farkını kamu görevlilerine ödenmesi çağrısında bulundu. Günay Kaya, konuşmasının sonunda, Memur-Sen'in taleplerini bir kez daha katılımcılarla paylaştı.

 

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR