GENEL YETKİLİ SENDİKA OLAN BİRLİK HABER-SEN HÜKÜMETİN PAZARLIK MASASINDAKİ YERİNİN ALDI

01.08.2015 20:31

GENEL YETKİLİ SENDİKA OLAN BİRLİK HABER-SEN HÜKÜMETİN PAZARLIK MASASINDAKİ YERİNİN ALDI

Hükümetin memura zam teklifi belli oldu. Kamu görevlilerinin 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde Genel Yetkili Sendika olarak Birlik Haber-Sen'in Genel Başkanı Şinasi Gülcüoğlu'da pazarlık masasındaki yerini aldı.Hükümet toplu sözleşme masasına iki teklifle geldi.

 

Yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini ilgilendiren ve memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Morali Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplu sözleşme görüşmelerinde Genel Başkanımız Şinasi Gülcüoğlu, Genel Başkan Vekilimiz Gürbüz İnaltekin, Genel Başkan Yardımcımız Ömer Budak, Genel Başkan Yardımcımız Mevlüt Burgaç ve Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Cemal Çivi'de temsil ettiği hizmet kolundaki talepleri değerlendirmek için pazarlık masasındaki görüşmelerde yerlerini aldı.

 

Görüşmelere, Kamu İşveren Heyetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, başkanlık yaptı.Memur sendikaları ile hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümet 2 seçenekli teklifini sundu.

 

Buna göre, ilk teklifte kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretlerinin 2014 Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3+3, 2015 Ocak ve Temmuz aylarında da yüzde 3+3 oranında artırılması önerildi.

 

Hükümetin ikinci teklifi ise şöyle:

 

"2014 yılı için taban aylığı tutarında 100 lira brüt artış yapılması, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretlerinde 2015 Ocak ve Temmuz aylarında ise yüzde 3+3 oranında artış yapılması"

 

Hükümetin, öğretmenlerin eğitim ve öğretim tazminat tutarlarının 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında 40+40 lira olmak üzere toplam 80 lira artırılmasını ve 4/C'li personele aile yardımı (çalışmayan eş ve çocuk için) ödeneği verilmesi ve ücretlerinde 150 lira brüt artış yapılmasını da önerdi.

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin 2014 ve 2015'in ilk ve ikinci altı aylık dönemleri için 3+3 zam teklifinin müzakere edilebilir ama kabul edilemez olduğunu söyledi. Gündoğdu, hükümetten alanlara davetiye çıkartan değil masaya davet eden teklif beklediklerini kaydetti.

 

Görüşmelerin ardından, Gündoğdu, gazetecilere hükümetin teklifini değerlendirdi. Bakan Çelik ile iki gün önce yaptıkları görüşmede taban aylığını öne çıkarttıklarını belirten Gündoğdu, 2014 yılı için önerdikleri 6+6 zammı rafa kaldırarak taban aylığa 250 lira zam yapılmasını önerdiklerini bildirdi.

 

Bu önerilerine hükümetin 100 lira teklifte bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu tekliflerin tek iyi yanı, emeklilerin mağduriyetini dikkate alma gayretinin oluşu, öğretmenlerin ve 4/C'lilerin mağdur olduğu gerçeğinin görülmesi, yüzdelik zam yerine taban aylığa zam yapılarak bütün çalışanların emekli ikramiyesinin de artacak olması. Bu öneri, bu teklifin müzakere edilebilir olmasından öteye geçen bir öneri değil. Çünkü rakamlar kabul edilemez. Alanlar itibarıyla sıkıntıyı görmüş bir devlet aklı var. Ama bu sıkıntılı alanlara dair teklifler asla kabul edilebilir değil."

 

Gündoğdu, hükümetin "Memuru enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" söyleminin olduğunu ama önerilen rakamların gerçekleşen enflasyonun altında kaldığını dile getirerek, Maliye'nin genel olarak enflasyon hedefini tutturamadığını ve temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 8,8'i bulduğunu söyledi.

 

"Bakanlarımız ekonomi iyiye gidiyor diyor ama bu teklifler iyiye giden bir ekonominin teklifleri değil" ifadesini kullanan Gündoğdu, şöyle konuştu: "4/C'liler ne işçi ne de memur durumunda. 4/C'liler ile ilgili isteğimiz kadrodur. Aile ve çocuk yardımından yararlanamıyorlar. Hepsi 23 bin kişi. 4/C'liler bayram ettirecek tek teklif, kadroya geçirilmeleridir. Kadro verilmesi Meclis'in işi, bunu biliyoruz. Kadro talebimizden vazgeçmemek üzere, 4/C'liler kadroya geçirilinceye kadar eş ve çocuk yardımı ile 400 lira da seyyanen zam verilmesini istiyoruz. 300 bin kişiyi kadroyla kucaklayan devletimizin 23 bin kişiyi de kucaklamasını bekliyoruz. Sayın bakana buradan çağrımız: Alanlara davetiye çıkartan teklif değil beklentileri karşılayan teklifle gelmesi."

 

Gündoğdu, görüşmelerin yarın saat 13'00'e kadar imza atabilecek bir rakam gelmesi halinde anlaşmaya dönüşebileceğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR