Engelsiz Bir Dünya İstiyoruz
Ülkemizde yaşayan on milyonun üzerinde engelli vatandaşımız vardır. Bugün; engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme ve yüzleştirme günüdür. “3 Aralık Dünya Engelliler Günü" bir kutlama değil farkındalıkları artırma günüdür. Bu sorunların köklü çözümlerle ortadan kaldırılmasının yanı sıra, bir daha karşılaşılmamak üzere gerekli tedbirlerin alınması da büyük önem arz etmektedir.
Yaşadığımız toplumda “Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır” ilkesiyle hareket eden sendikamız, üzerine düşen görevleri yapmaktan hiçbir zaman geri durmamış, elini her zaman taşın altına koymasını bilmiştir. “Engelli yoktur engeller vardır” sloganıyla faaliyete başlayan Memur-Sen Engelliler komisyonumuz, engellenmenin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiş olup, bu doğrultuda çalışmaya devam etmektedir. Ülkemizde özellikle iki binli yıllardan sonra bir çok kazanım elde edilmiş, gerek kamu ve gerekse özel sektörde istihdam edilme imkânına kavuşmuştur.
Bu bağlamda, istihdamın yanında çalışma hayatı ve sosyal yaşam açısından erişilebilirlik ve ulaşılabilirliğe öncelikle dikkat çekmek istiyoruz.
Biz engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız bireyler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam manada düzenlenmesiyle mümkün olabilecektir. Erişilebilirlik sağlandığı takdirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, sosyal yaşama katılımı ve hayat kalitesi yükselir. Bu manada kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, yeşil alanlar, spor alanları ve toplu taşıma araçları ivedilikle engellilere uygun hale getirilmelidir.
Engeli bulunan bireylere yönelik bakışın merhametten adalete evrilmesine yönelik bütün çabaları, çalışmaları ve arayışları önemli buluyoruz. İnsanın hayatını kolaylaştıran, hayatla temasını artıran, hayatın içine katan yaklaşımların engeli bulunan bireyler noktasında pozitif ayrımcılık içermesi “ihsan” olarak değil “önce insan” bakışından beslenen “irfan” kapsamında değerlendirilmelidir.
Türkiye’nin en büyük emek örgütü ve en donanımlı emek hareketi Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak engeli bulunan bireylerin çalışma hayatında, kamu personel sisteminde var olmasını sadece “sosyal adalet” ve “sosyal devlet” paradigmasına dayandırmıyoruz. Bunun aynı zamanda bireysel bir hak olduğunu ifade ediyoruz. Görme engelinin hakikate bakmaya engel olmayacağını, işitme engelinin hizmet taleplerine yönelik sözleri anlamaya engel olamayacağını, doğruya yürümek için illaki ayakların olmasının gerekmediğini biliyoruz. Bu çerçevede engeli bulunan bireylerin istihdamında kamunun öncülük yapmaya devam etmesi yanında çalışma şartlarında, kariyer imkanlarında, mali, sosyal ve özlük haklarında da öncülük yapma sorumluluğu yüklenmesi gerektiğini ifade ediyoruz.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaptığı açıklamada 2.504 engelli memur alınacağını açıklamıştır. Tercihler Yapıldıktan sonraki süreçte atamalarının ivedilikle yapılmasını beklemekteyiz.
Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre kamuda toplam 51.814 engelli çalışanımız vardır. Bunların sınıflarına baktığımızda G.İ.H. 20 bin 959, Y.H.S. 18 bin 341'dir.Bu tablodan da anlaşılacağı üzere kamuda hizmetli kadrosunda istihdam edilen 18 bin 341 engellimiz vardır. Bu Engelli çalışanlarımız atamaları yapılırken engelinin bu işe uygun olup olmadığı, yapıp yapamayacağı araştırılmamaktadır. Dolayısıyla ataması yapılan Engelli çalışanlar işe başladıktan sonra idarecisi ile karşı karşıya gelmekte, engeline uygun olmayan işlerin yapılması talep edildiğinde ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar.
Çalışma Hayatında yaşanan bu tür sıkıntıların giderilmesi ve engellinin yaşamını kolaylaştıracak yasal düzenlemelerin yapılması için son toplu sözleşme görüşmelerinde masada olan taleplerimiz şunlardır;
*Kamuda Hizmetli kadrosunda çalışan engellilerin mevcut kadrolarının sınav yönetmeliğine tabi tutulmadan G.İ.H. kadrosuna dönüştürülmesi.
*Engeli bulunan kamu görevlilerine derece yükselmesinin 2 yılda bir yapılması, hizmet süresi en az 10 yıl olan engelli kamu görevlilerine derece ve kademe sınırlaması olmaksızın yeşil pasaport verilmesi.
*Emekliliğe hak kazanan engellinin emekli aylığı ile emeklilik ikramiyesinin hizmet süresine bakılmaksızın 25 yıl üzerinden hesaplanması (25 yıldan fazla hizmeti olanlar için fiilen çalıştıkları sürenin dikkate alınması).
*Engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığının en son almakta olduğu maaşının % 85’inden az olmaması.
*Engellilere Hac ve Umre ibadetlerinde refakatçileri ile birlikte % 50 indirim sağlanması.
*Engellilerin motorlu taşıt alımlarında rakam sınırlandırılması ile birlikte KDV’nin kaldırılması.
*Engellilerin sürekli kullanmak zorunda olduğu medikal malzemelerin küçük bir kısmını SGK karşılamakta olup bu miktarın makul bir orana çekilmesini bekliyoruz.
*Kamuda görev yapan ve servis hizmetinden yararlanan ağır engelli, özellikle tekerlekli sandalye ile işine gelip giden kamu görevlisi kardeşimiz sorunlar yaşamakta olup konu hakkında uygun araçların sağlanmasını beklemekteyiz
*Engellilere yönelik; Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri, Yanlış Mesleki Eğitim ve İstihdam Sistemleri, Engellilik tespitlerinde Erken Teşhis ve Genetik uzmanlığı/analizleri, özellikle Mutant ve Mutasyon uğrayan bireylerde kök hücre tedavisine önem verilmesi, Engelliler için Teknolojik işlemler sadece tıp sektöründe değil diğer alanlarda da fayda sağlayacak şekilde irdelenmesi, Engellilerin ulaşım araçları ile imtihanından başarı ile çıkması için daha çok gayret gösterilmesi, Down sendromu ile ilgili yanlış uygulamaların, ifadelerin tekrar gözden geçirilmesini beklemekteyiz.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, engelli bireylerin ve engelli kamu çalışanlarının daha iyi şartlarda yaşaması, insan onuruna uygun çalışma şartlarına sahip olması, pozitif ayrımcılık zemininde beklentilerinin karşılanması noktasında yeni bir milat olmasına kapı aralamasını temenni ediyor, “Engelsiz bir dünyada yaşamayı diliyoruz.”