Birlik Haber-Sen, KİT Çalışanlarının Sorunlarını Masaya Taşıdı
Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen KİT’ Çalıştayı’nın 2’ncisi, Kızılcahamam’da gerçekleşti. Çalıştaya Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbaz İnaltekin ve Toplu Sözleşme ve Mevzuattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Burgaç, katılarak Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki çalışanlarının sorunlarını masada görüşülmesini sağladılar.
Devlet Personel Başkanı Ali Kumbuzoğlu Başkanlığında yapılan çalıştaya Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankeser, KİT temsilcileri, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı Temsilcileri, KİT Temsilcileri, Hazine Müsteşarlığı Temsilcileri, Sayıştay Temsilcileri, ve sendika temsilcileri katıldı.
Personel alım sistemi, ücret sistemi, temel ücret grupları, sicil ve başarı değerlendirmesi sistemi ile görevde yükselme ve unvan değişikliği sistemlerinin görüşüldüğü çalıştayda, Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki sorunların derinlemesine görüşüldü.
İki gün süren Çalıştay da alınan kararlar Mart ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sunulacak ve diğer taleplerle beraber Meclis Genel Kuruluna taşınacak.
Çalıştaya Memur-Sen adına katılan Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Konfederasyonun görüşlerini sıraladı.
“Mülakata Karşıyız”
Çalıştayın ilk oturumunda KİT’lerde personel alım sistemi üzerinde duruldu. Memur-Sen adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı Tonbul, Memur-Sen olarak personel alım sisteminde mülakata karşı olduklarını, merkezi sistemin daha da geliştirilerek devam etmesi gerektiğini söyledi.
“ Temel Ücret Grupları Sadeleştirilmeli”
KİT’lerdeki ücret gruplarındaki karışıklığın giderilmesi ve temel ücret gruplarının sadeleştirilmesi gerektiğini söyleyen Tonbul, ‘’KİT çalışanlarının temel ücret gruplarının 5’ten 3’e düşürülmesi veya KİT’lerdeki pozisyonların temel ücretlerinin değerlendirmelerde unvan ve eğitim kıstaslarının yanında çalışma şartları, personelin temininde zorluk, işyeri gerekleri, işyeri şartı görev yeri görev yerinin kalkınmışlık düzeyi ve coğrafi konum göz önüne alınmalı. Kurumun projeleri dikkate alınarak, personelin temel ücretlerine zam yapılması gerekmektedir. Temel ücret gruplarında aynı işin yapılmasına rağmen farklı temel ücret gruplarının olduğu bunun adaletli şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir’’ dedi.
“Başarı Ücreti Temel Ücrete Yansıtılsın, Sicil Sistemi Kaldırılsın’’
KİT’lerde başarı ücreti ve sicil sisteminin artık işlemez hale geldiğini belirten Tonbul, KİT’lerde başarı ücreti yerine motivasyonu artıracak yeni bir sistemin geliştirilmesini gerektiğini ve en yüksek yüzde 8 başarı ücretinin temel ücrete yansıtılması lazım. İşlevliğini yitirmiş sicil sisteminin kaldırılarak, başarı sisteminin temel ücrete yansıtılmasını istiyoruz’’ diye konuştu.
“Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Zorunlu Olmalı”
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının düzenli olarak yapılmadığını ifade eden Tonbul, ‘’Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarında bazı unvanlarda sınav açılmıyor madem şeffaflık hakkaniyet var deniliyor. Bütün boş unvanlarda kadro açılması ayrıca sınavların kurumlarda düzenli olarak yapılabilmesi için bir yaptırım zorunluluğun getirilmesi için çalışmaların gerçekleştirilmesi ve sınavların merkezi olarak yapılması gerekli. Unvan değişikliği sınavında, sınava giren personel sayısı için yeteri kadar kadro varsa sınav yapılmadan direk eğitim durumuna göre atanması ve 657 gibi eğitimine bağlı olarak ücretinin ödenmesini istiyoruz’’ dedi.