BİRLİK HABER-SEN GENEL YETKİLİ SENDİKA OLARAK TOPLU GÖRÜŞME MASASINDA YERİNİ ALDI
Kamu görevlilerinin 2014-2015 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı başladı. Genel Yetkili Sendika olarak Genel Başkanımız Şinasi Gülcüoğlu'da pazarlık masasında yerini aldı.
İlk Toplantıda Toplu Sözleşme Sürecinin takvimi belirlendi. Toplantıda konuşan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen'in hükümetten taleplerini sıraladı.
Memur sendikaları ile Hükümet arasında bu yıl ikinci kez yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda başladı. Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, burada yaptığı konuşmada, toplu sözleşme sürecinin 2,5 milyon memur ve 1 milyon 900 bin emekliyi ilgilendirdiğini söyledi. Gündoğdu, talepleri belirlerken 100 TL taban aylığa zam ile başlattıklarını söyledi. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, 2006 yılında denge tazminatı ile başlayan, 2011 yılında ek ödeme ile ortalama devlet memurlarının aylıklarına 750 TL'lik bir zam geldiğini ancak bu zamların tazminat olup taban aylığa yansımadığından emekliliğe esas aylığın dışında kaldığına vurgu yaptı. Bu şekliyle emekli ile çalışanlar arasında bir uçuruma doğru gidildiğinin altını çizen Gündoğdu, "Bu toplu sözleşme sürecinin en önemli kazanımlarından biri de belki taban aylığa zam, ek ödeme ve maaşların tamamının emekliye yansıtılması olacaktır. Çalışanların maaşlarının yüzde 45'e yakın bir kısmı emekliye ayrıldığı gün düşüyor. Yine emekliye ayrılan memura çalışmayan eşinden dolayı yapılan ödeme emeklilikte kesiliyor. ödenen eş yardım emekli olduğunda kesiliyor. Bunların çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Emeklilerimiz için bütçeye hiç bir maliyet olmayan bir önerimiz var. Emeklilerimize bankalarla promosyon anlaşması yapma imkanı sağlanarak ek bir gelir imkanı sunulmalı." şeklinde konuştu.
Büyüme, büyümeden pay ve refah payı gibi çağdaş dünyanın kavramlarını da bu toplu sözleşmeye eklenmesi gerektiğini dile getiren Gündoğdu, " Memurlar tüm kriz dönemlerinde hiç bir beklenti olmadan sabretti. Bugün ülke ekonomisi büyüyor ve bir kriz yok. Bu büyümeyle birlikte memurlar da ülke ekonomisinden hak ettikleri payı talep ediyor. Hükümet memuru enflasyona ezdirmediğini söylüyor. Doğru, biz memuru enflasyona ezdiren bir rakam değil; enflasyonun ezildiği bir zam verilmesini bekliyoruz." dedi.
Genel Başkan Gündoğdu, 30 yılı aşan çalışıma süreleri emeklilikten sayılmadığını söyledi. Ahmet Gündoğdu, 35-40 yıl çalışmanın devlet tarafından emeklilikte kabul edilmediğini ve 30 yıl çalışılmış gibi işlem gördüğüne dikkat çekti. Geçen yıl bu konu üzerinde hükümetle bir konsensüse varıldığını kaydeden Gündoğdu şöyle konuştu; "Ter akıtıldığı sürece karşılığını veren devlete geçiş yapalım istiyoruz. Taban aylığına zam hizmetliye de müsteşara da aynı şekilde yansıyacağı için emeklilikte de az çok nefes aldıracak bir rakam. 100TL'ye ilave olarak 2014 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6 ikinci 6 ayında yüzde 6, 2015 yılında da aynı şekilde olmak üzere toplam yüzde 12'şer zam talep ediyoruz. Bu toplu sözleşmenin yapması gereken en önemli işlerden birisi de geriye dönük 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile yapılan mağduriyetlerin giderilmesi olmalıdır. Öğretmen ve öğretim elemanları başta olmak üzere 666 sayılı KHK ile devlet eliyle oluşturulan mağduriyetlerin giderilmesi lazım. 4-B'li arkadaşlarımız için sayın bakana ve başbakanımıza teşekkür ediyorum. Hükümet, 2,5 yıl önce 206 bin sözleşmeliyi, tüm sendikaların talebiyle kadroya geçişini sağladı. 1 ay önce de sözleşeli 100 binin arkadaşımız kadroya alındı. Aileleri adına sayın bakana ve başbakana teşekkür ediyorum. 4-C'li arkadaşlarımızda hem sayın bakandan hem sayın başbakanımızdan bir müjdeli haber bekliyor. Daha önce iyi bir işi ve maaşı olan ancak geçmiş hükümetlerin yanlış politikaları sonucu ekmekleri elinden alınan 4-C'lilerin artık kadroya geçmeleri zamanı geldi. Bu arkadaşlarımız 4-A, 4-B ve 4-D statülerinden her hangi birine atansalar da olur. Yeter ki bu arkadaşlarımıza bu toplu sözleşmede 4-C dışında iş güvencesini kapsayan bir kadroya kavuşsunlar. Yine 1 Ocak 2014 itibariyle bu arkadaşlarımıza aile yardımı ve 400 TL seyyanen zam verilmesini önemsiyoruz" dedi.
Genel Başkan 2005 yılı sonrası göreve başlayan tüm memurlara 1 derece verilmesini istedi. Hükümet ile sendikaların geçen yıl bu konuda bir uzlaşmaya vardığını hatırlatan Gündoğdu, "2005 yılı sonrası görev başlayan tüm memurlara 1 derece verilmeli. Bundan sonra göreve başlayacaklara da bir derece verilerek diğer memurlarla eşit hale getirilmeli. Bu konu artık her yıl sendikaların talebi olarak masaya gelmemeli" ifadesini kullandı.
Öte yandan Kamu İşveren Heyeti Başkanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açılış konuşması yaptı. Bakan Çelik, toplu sözleşme sürecinin 2 milyon 600 bin kamu çalışanı ve 1 milyon 900 bin memur emeklisini kapsadığını dile getirdi. Bakan Çelik şöyle konuştu; "2011 yılında kamu görevlilerine ilk kez toplu sözleşme hakkı tanıyan düzenlemenin ardından ikinci toplu sözleşme sürecini bugün başlatıyoruz. Geçen yılki toplu sözleşme süreci sonunda kamu görevlilerimiz maaş zamlarının yanında, mahalli idarelerde sosyal denge tazminatı ödenmesi, emekli memurlara verilen maktu tazminatın artırılması, 4-C'lilerin çalışma süresinin 11 ay 28 güne çıkarılması, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 700 TL'ye çıkarılması, dini bayramlarda çalışan personellere ilave ödeme yapılması gibi kazanımlar elde edilmişti" dedi.
Diğer taraftan hükümet ile memur sendikaları temsilcileri arasında bugün başlayan ve bir ay sürecek görüşmelerin takvimi belirlendi. Buna göre, yarın hizmet kollarına ilişkin sunumlar yapılacak, 5 Ağustos'a kadar hizmet kollarının taleplerinin değerlendirilmesine ilişkin komisyon çalışmaları sürecek, 6 Ağustos'ta hizmet kollarının tekliflerinin değerlendirmesi ve kamu işveren heyetinin teklifini verilecek, 13-14 Ağustos'ta ihtiyaç duyulması halinde komisyon çalışmalarına devam edilecek, 15-20 Ağustos'ta kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına ilişkin teklifler değerlendirilecek ve 21 Ağustos'ta toplu sözleşme ve toplantı tutanakları imzalanacak.
Bu çalışmaları ve talepleri içeren dergimizi incelemek için Tıklayınız...