Birlik Haber-Sen 6. Büyük Türkiye Buluşması Gerçekleştirildi

18.10.2021 13:37

Birlik Haber-Sen 6. Büyük Türkiye Buluşması Gerçekleştirildi

Büyük Türkiye Buluşmasına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, Genel Sekreteri Gürbüz İnaltekin, Genel Başkan Yardımcıları Evren Akpınar, Recep Dağtekin, Selçuk Erdem, Cengiz Şişman ve Nihat Gezer, Şube Başkanları, İl Başkanları ve çok sayıda İşyeri Temsilcisinin katılımına sahne oldu.

Toplantı İstiklal Marşı ve Kuran-ı kerim Tilaveti ile başladı. Ardından kürsüye gelen Genel Başkan Ömer Budak, açılış konuşmalarını gerçekleştirdi ve 6. Dönem Toplu Sözleşme kazanımlarını aktardı. Birlik Haber-Sen ailesi olarak 700 kişi ile bugüne kadar yapılmış en büyük ve en kapsamlı teşkilat toplantılarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Genel Başkan Ömer Budak, teşkilat mensupları ile bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu aktardı.

Birlik Haber-Sen ve Memur-Sen olarak sadece bir düşünce ve emek hareketi olmanın yanında, yanlışa karşı, doğruya yoldaş olanların kalesi olduklarını söyleyen Genel Başkan Budak, “Anayasal zemini olmadan kurulup faaliyet yürüttüğümüz zamanlardan, Toplu sözleşmesiz emek mücadelesi verdiğimiz yıllardan, ele avuca sığmazken küçücük bir odaya sığdığımız günlerden, bugün toplu sözleşmeli günlere, mülkiyeti kendimize ait mekânlara, binlerce kişilik toplantı salonlarına, kamu görevlilerimizi ve sizlere temsil noktasında, Genel Merkezimizle ve teşkilatımız ile birlikte hayalini kurduğumuz imkânlara ulaştık. Artık Memur-Sen sendikal örgütlenme içerisinde uluslararası bir marka haline geldik.” dedi.

Genel Başkan Ömer Budak; “Biz, dün olduğu gibi bugün de; ümmetin, milletin, Türkiye’nin yanında duruyoruz. “Millete hizmet, hakka hizmet” fikrinin yanında yürüyoruz. Köhne ve karanlık geçmişi değil, aydınlık geleceği temsil edenleri yoldaş ediniyoruz. Bizimle aynı ufka, aynı geleceğe bakan, aynı istikamette yol alanlarla yürümeye devam ediyoruz. Yeni Türkiye’nin dinamik gücü olmaya devam edeceğiz. Bilinmelidir ki, Memur-Sen artık emek mücadelesinin kalbidir.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Basın, Yayın ve İletişim Hizmet Kolundaki kamu görevlilerinin mali, özlük ve sosyal haklarını koruyup geliştirecek çalışmalar yapmak için canla başla mücadele verdiklerini aktaran Budak, on binlerce üye ile Basın, Yayın ve İletişim Hizmetleri Kolunda kamu görevlileri sendikacılığında 10 yıldır kesintisiz Genel yetkili sendika, olmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı. Mutabakatsızlıkla sonuçlanan 5. Dönem Toplu Sözleşme süreci, ardından gelen Covid-19 salgını ve Pandemi sürecinde yaşanan zorlukları açıklayan Genel Başkan Ömer Budak, geçen zaman diliminde başta hizmet kolu çalışanları olmak üzere kamu çalışanlarının yaşadığı zorlukları anlattı.

6. Dönem Toplu Sözleşme’nin detaylarını ve hazırlık aşamalarından bahseden Genel Başkan Budak, imza aşamasına gelene kadar yaşanılanların ayrıntılarını iletti. Mutabakatla sonuçlanmasının sürecin kamu çalışanları adına iyi yönetildiğini dile getiren Budak, hizmet kolu içerisinde 23 kazanım ve genelden elde ettikleriyle birlikte 41 kazanımla iletişim hizmet kolu tarihine imza atmış olduklarını vurguladı. Konuşmasına Toplu Sözleşme kazanımlarını açıklayarak devam eden Budak, elde edilen kazanımları tek tek açıkladı ve hizmet kolu çalışanlarına sağlanacak olan mali değerlerini sundu.

Genel Başkan Ömer Budak sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bugün olduğu gibi bundan sonra da, ant içtiğimiz davamızın bir parçası olmaya devam edeceğiz. Birlikte güçlendik, birlikte büyümeye, birlikte kazanmaya devam edeceğiz. Bizlere bu zamana kadar destek vermiş, gücümüze güç katmaya çalışmış ve çalışan tüm arkadaşlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 6. Büyük Türkiye Buluşmasında Konuştu

Toplantıda konuşan Ali Yalçın, 6. Dönem Toplu Sözleşmesinde yadsınamayacak kadar önemli ve değerli kazanımlara imza attıklarının altını çizdi. Yalçın; “Memur-Sen olarak alışılmışın aksine, her gün yeni yollar aşıyor; yeni kazanımlara imza atıyoruz.” dedi. Masada Memur-Sen olarak bu zamana kadar gösterilmemiş emek ve çabayı gösterdikleri vurgulayan Yalçın; “Toplu Sözleşmede Memur-Sen, çitaları yükselten ve boyutları aşan bir konfederasyondur." diyerek sözlerini sürdürdü.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendikalıların alacağı toplu sözleşme ikramiyesi ve hizmet kollarındaki kazanımlarla birlikte %40’a varan artışlar sağlandığını hatırlatarak sendikalı olmanın kıymet kazandığını söyledi. Yalçın, kamu görevlileri sendikacılığında yasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ve dayanışma aidatı sisteminin gelmesi gerektiğini belirterek “Biz toplu sözleşme masasına oturduğumuzda yalnızca kendi üyelerimizin değil sendika üyesi olmayanlarla birlikte 6 milyon insanın sorumluluğu sırtımıza yükleniyor. Bu toplu sözleşmede daha önce olduğu gibi bayram ikramiyesi ve seyyanen zam istedik. Kamu işvereni heyetindeki maliye bürokratları ellerinde hesap makinasıyla geliyorlar. İstediğimiz rakamı 6 milyon ile çarpıp ‘bunu veremeyiz’ diyorlar. Oysa yalnızca kendi üyemizden sorumlu olsak ve dayanışma aidatı sistemi olsa bu teklifi kazanıma dönüştürmek daha mümkün olacak” diye konuştu.

Memur-Sen’in çabaları ve ısrarı sonucunda kamu görevlileri sendikacılığının Toplu Sözleşme hakkını elde ettiğini hatırlatan Yalçın, sendikacılık için büyük bir adım olan Toplu Sözleşmenin niteliğini arttıracak dönüşümün de Memur-Sen’in gayretiyle mümkün olacağını söyledi. Yalçın, Toplu Sözleşme hakkının kamu görevlileri için büyük bir fırsat olduğunu ancak mevcut haliyle 4688 Sayılı Kanun’un yükü kaldıramadığını ifade ederek “Sendikal alanda daha iyisi, daha doğrusu ve daha adili için 4688 sayılı Kanunun değişmesine, doğru hükümler içermesine ihtiyaç var. Masada, hem temsilde hem pazarlık sürecinde hem de taraflar arasında adalet sağlanmalı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısı, işverenin hâkim olmasına değil kurulun gerçekten hakem olmasına göre şekillenmeli evrensel ilkelere ve sendikal hakların gereklerine uygun kurallar olmalı ve toplu sözleşmenin kapsamı geniş tutulmalı.  Yetkili sendikaya dayanışma aidatı verilmesi gündeme alınmalı, yasaya konulmalı. Eğer bunları gerçekleştirebilirsek, sendikal zemini ve dolayısıyla demokrasimizi başka bir faza taşımış oluruz” dedi.

Yalçın kamuoyunda 3600 ile ilgili tartışmalara değinerek son Toplu Sözleşme'de konuyla ilgili kararın altında Memur-Sen'in mücadelesinin olduğunu vurgulayarak "3600 Ek Göstergenin Teklifi ve Toplu Sözleşme Kararı Memur-Sen’e Aittir. Vaadi sayın Cumhurbaşkanımıza ait olduğu gibi komisyon çalışmasını tamamladığımızda icraatı da Cumhurbaşkanına ait olacaktır. Her Toplu Sözleşmeye taşıdığımız ek gösterge konusu artık karara dönüşmüştür" diye konuştu.

6. Büyük Türkiye Buluşması Eğitim Toplantılarıyla Devam Etti

Birlik Haber-Sen 6. Büyük Türkiye Buluşması açılış programının ardından düzenlenen eğitim toplantılarıyla devam etti. Düzenlenen eğitim toplantıları iki oturum şeklinde gerçekleştirildi. İlk oturuma konuşmacı olarak katılan MEB – SGB ARGE, Kalite ve İzleme Daire Başkanı ve Türkiye Adalet Akademisi Öğretim Üyesi Mehmet Baki Öztürk “Teşkilat Kültürü, Aidiyet ve Motivasyon” konu başlıklı sunumunu katılımcılara aktardı.

Teşkilat ve teşkilat kültürü hakkında önemli açıklamalar yapan Mehmet Baki Öztürk, Türkiye ve Dünya tarihi açısından konunun önemini anlattı. Teşkilat ve teşkilat kültürünün sendikalar için bir yapı taşı olduğuna dikkat çeken Öztürk, geliştirilmesi yönünde fikirlerini aktardı.

Sunumunda aidiyet ve motivasyon konuları üzerinde de duran Mehmet Baki Öztürk, aidiyet kavramının insan ve kurumlar açısından ne anlama geldiğini ayrıntıları ile açıkladı. Motivasyonun insan ve iş hayatı için önemini ifade eden Öztürk, motivasyon kazanma konusunda dikkat edilmesi gereken temel noktalara dikkat çekti.

Eğitim Toplantılarının ikinci oturumu Said Ercan’ın “Teşkilat Kültürü ve Sosyal Medya” sunumuyla devam etti. Kurumsal yapılar olan sendikaların teşkilat kültürünü ve şemasını açıklayan Said Ercan, sosyal medya kullanımı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

İnternetin doğuşu ve Türkiye’de kullanımını anlatan Said Ercan, Dünya ve ülkemizde en çok kullanılan sosyal platformları ve kullanım şekillerini inceledi. Bu platformların uygun kullanımını ve kullanıcıların özen göstermesi gereken noktaları söyleyen Ercan, güvenli kullanım noktasında yol haritalarını gösterdi.

Gelecek yüzyılda internet ve sosyal medyanın gelişimi yönündeki tahminlerini ve beklentilerini açıklayan Ercan, geçmişten günümüze mecralarda yaşanan önemli örnekleri de anlattı. Eğitim toplantıları, katılımcılardan gelen soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Başkanlar Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Birlik Haber-Sen 6. Büyük Türkiye Buluşması açılış ve eğitim programlarının ardından Başkanlar Kurulu Toplantısı ile devam etti. Toplantıya Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, Birlik Haber-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, 81 il teşkilatından oluşan Şube Başkanları ve İl Başkanları katılım gösterdi.

Toplantıda 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin ayrıntıları konuşuldu. Sürecin başından sonuna kadar tüm Birlik Haber-Sen ve Memur-Sen’in el ele vererek güçlü bir şekilde mücadele edildiğini ifade eden Genel Başkan Ömer Budak, önemli kazanımlara imza attıklarını belirtti.

6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde büyük hassasiyetle hareket ettiklerini ifade eden Genel Başkan Budak, emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Birlik Haber-Sen olarak, her zaman hizmet kolumuzda yaşanan bütün gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Genel Başkan Budak, PTT A.Ş.’de, TRT’de, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında, BTK’da ve RTÜK’ de bu güne ulaşılmış en büyük ve en fazla kazanıma imza attıklarını vurguladı.

Şube ve İl Başkanları söz alarak, fikirlerini ve taleplerini içeren konuşmalar yaptılar. Birlik Haber-Sen olarak bundan sonra izlenmesi gereken yol haritası ve çalışma politikaları belirlendi.

6.Büyük Türkiye Buluşması Birlik ve Beraberlik Mesajlarıyla Tamamlandı

Birlik Haber-Sen 6. Büyük Türkiye Buluşması kapanış programı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kapanış programında çalışma politikaları ve belirlenen yeni hedefler duyuruldu.

15-17 Ekim tarihleri arasında Ankara Kızılcahamam’da gerçekleştirdikleri toplantının Birlik Haber-Sen tarihi boyunca yapılmış en büyük ve en kapsamlı program olduğunu hatırlatan Genel Başkan Ömer Budak, her zaman olduğu gibi bundan sonra da mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Teşkilat üyeleri olarak katılımcıların Birlik Haber-Sen’in en önemli yapı taşını olduklarını ifade eden Genel Başkan Ömer Budak; “Biz biliyoruz ki sendikaların varoluş nedenleri, sebepleri, çalışanlardır. Bilindiği üzere sendikalar üyeleri ile büyür, üyelerinden güç alırlar. Birlik Haber-Sen bu düsturla, üyelerine hizmet yolunda revan olmuş sendikacılığın ismidir. Sizlerin de ortaya koyacağı çaba ile birlikte üye sayılarımız artacak ve Birlik Haber-Sen ailemiz daha da büyüyecektir.” dedi.

Teşkilat mensuplarına katılımları için teşekkür eden Genel Başkan Budak, “Büyük Türkiye Buluşması vesilesiyle bir arada olduğumuz bu toplantıyı tertip eden başta Yönetim Kurulu Üyelerimiz olmak üzere, emeği geçenlere, bugün burada bizlerle bir ve beraber olmaya gelen Birlik Haber-Sen sevdalısı herkese çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantı Başkanlar Kurulu Toplantısı neticesinde belirlenen yol haritası çerçevesinde şekillenen çalışma politikalarının duyurusu ve belirlenen yeni hedeflerin açıklanmasının ardından sona erdi.

Büyük Türkiye Buluşması Sonuç Bildirgesi yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacaktır.