2015 YILI 2 DÖNEM KAMU PERSONEL DANIŞMA KURULU TALEPLERİMİZ
Basın Yayın ve İletişim Hazmet Kolunda Genel Yetkili Sendika olarak 2015 yılı Kasım ayında yapılacak olan Kamu Personel Danışma Kurulunda “Hizmet kolumuzu ve KİT Personelini” ilgilendiren taleplerimiz şu şekilde:
1 - ) GELİR VERGİSİ
399 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre KİT’ lerde çalışan Sözleşmeli personellerin Gelir Vergilerinin hesaplanması 657 sayılı devlet memurlarının Gelir Vergisi hesabından farklı yapılmaktadır.
Bu durum sonucunda 399 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre KİT’ lerde çalışan Sözleşmeli personeller yıl içerisinde 657 sayılı Devlet memurlarına oranla daha fazla gelir vergisi ödemek durumunda kalmaktadırlar.
Gelir Vergisinde adil bir sistemin oluşturulması için 399 sayılı KHK’ ya göre KİT’ lerde çalışan Sözleşmeli personellerin Gelir vergisinin hesaplanması 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılmalıdır
2 - ) FİİLİ HİZMET TAZMİNATI
PTT A.Ş’ de görev yapan Posta Dağıtıcıları ve Başdağıtıcılar 5434 Sayılı Kanunun 40. maddesine göre 55 yaşında resen yıprandıkları gerekçesiyle emekliye sevk edilmektedirler.
Ancak ironik bir şekilde yıpranmadıkları gerekçesiyle de fiili hizmet tazminatı kapsamının dışında bırakılmaktadırlar. Bu durum telafisi mümkün olmayan sıkıntılara ve hak kaybına neden olmaktadır.
Hak kayıplarının önlenmesi için Posta dağıtıcıları ve Başdağıtıcılara fiili hizmet tazminatının verilmesi gerekmektedir.
3 - ) YILLIK İZİNLERİN BİR SONRAKİ YILA DEVRİ
399 sayılı KHK’ ye göre çalışan Sözleşmeli personeller yıl içerisinde izinlerini kullanamadıkları takdirde izinleri bir sonraki yıla devredilmeden iptal edilmektedir.
Bu nedenle 399 sayılı KHK’ ya göre çalışan personellerin bu hak kaybının giderilebilmesi için bu personellerin yıl içerisinde kullanılmadıkları izinlerinin 657 sayılı devlet memurlarında olduğu gibi bir sonraki yıla devretmesinin sağlanması gerekmektedir.
4 - ) TEMEL ÜCRET GRUPLARININ 5’ TEN 3’ E DÜŞÜRÜLMESİ
399 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre çalışan Sözleşmeli personeller 5 temel ücret gurubu üzerinden maaşlarını almaktadır.
Uzun zamandır ücret guruplarında bir düzenleme yapılmadığından çalışanların ücretleri Tavan düzeyinden ödenmekte ve yapılan maaş artışlarını dahi alamaz hale gelmektedirler. Ayrıca kurumlar ücretlerin tavandan ödenmesi nedeniyle herhangi bir ücret skalası düzenlemesi yapamamaktadırlar.
Çalışanların hak ettiği ücreti alabilmesi ve kurumların SKALA düzenlemesi yapabilmesi için temel ücret gruplarının 5 gruptan 3 gruba düşürülmesi gerekmektedir.
5 - ) SARI BASIN KARTI KOMİSYONU
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce oluşturulan Sarı Basın Kartı Komisyonuna Genel Yetkili Sendikanın temsilcilerinin de katılması sağlanmalıdır.
Hizmet kolumuzda bulunan TRT, RTÜK ve Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüklerinde yaklaşık 8000 personel görev yapmaktadır. Bu personellerden hangisinin işi fiilen icra ettiğini ancak Hizmet kolunda yetkili olan sendika aracılığıyla tespit edilebilecektir ve hak kayıplarının önüne ancak bu şekilde geçilebilecektir.
Sarı Basın kartı verileceği konusunda teknik bilgi ile katkıda bulunulması amacıyla Sarı Basın Kartı Komisyonuna Hizmet Kolundaki Genel Yetkili Sendika katılmalıdır.
6 - ) DAĞITICILARIN EMEKLİLİK YAŞININ 55’ ten 60’ a ÇIKARILMASI
PTT A.Ş’ de çalışan Posta Dağıtıcılarının ve Başdağıtıcıların emeklilik yaşının 55’den 60 ‘a çıkarılması konusunda 2016-2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede mutabakata varılmış olup, bu konu ile ilgili kanuni düzenlemenin yapılması gerekmektedir.
7 - ) İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN TEMEL ÜCRETLERİNİN ARTIRILMASI
6475 sayılı Posta Kanununa göre PTT A.Ş.’de çalıştırılan İdari Hizmet Sözleşmeli personelin Temel ücretlerinin yükseltilmesi gerekmektedir.
Aynı işi yapan 399 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre çalışanla idari hizmet sözleşmeli personel arasında %40’ a varan ücret adaletsizliği vardır. Bu durum iş barışını bozmaktadır. İş barışının sağlanması için İdari Hizmet Sözleşmeli personellerin temel ücretlerinin arttırılması gerekmektedir.
8 - ) TAŞERON FİRMA ELEMANLARININ KADROYA GEÇİRİLMESİ
PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılan ve Kurumun asli işi olan Dağıtım Sevk ve Ayırımda çalışan Taşeron firma elemanlarının kadroya geçirilmesi gerekmektedir.
9 - ) PERFORMANS KRİTERLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ
PTT A.Ş. Genel Müdürlüğünce yürürlüğe konulan İdari Hizmet Sözleşmeli personellere performans uygulaması 2015 yılı Ağustos ayından itibaren uygulamaya başlanmıştır.
Ancak, 399 sayılı KHK göre çalışan Sözleşmeli personelin yıl sonlarındaki başarı değerlendirme kriterleri ile performansı yeterli düzeyde olmayanların görev yerlerinin değiştirileceği gibi bir hüküm konmuştur.
Bu hüküm 399 sayılı KHK göre çalışan personellerin sicil başarı değerlendirme Yönetmeliğine aykırıdır.
PTT A.Ş’ de 399 sayılı KHK’ ye göre çalıştırılan sözleşmeli personellere uygulanan Performans kriterleri uygulamasının kaldırılması gerekmektedir.
10 - ) PTT BAŞMÜDÜRLERİ
İllerde görev yapan İl Müdürü ile aynı düzeyde bulunan PTT Başmüdürlerinin Ek Gösterge oranlarının “3000’ den 3600’ e” çıkarılması ve illerde görev yapan İl İdare Kurulu Üyesi Bakanlık İl Müdürlerine ödenecek tazminat tutarına denk “ Makam Tazminatı “ ödenmesi.