Tarihte Kara Bir Leke; “Hocalı Soykırımı”

28.02.2020 13:28

Tarihte Kara Bir Leke; “Hocalı Soykırımı”

26 Şubat 1992 yılında kardeş Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz Ermeni çetelerinin vahşice saldırıları sonucunda acımasızca katledildi. Faciadan, 76’sı çocuk 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, Ermenilerin zapt ettiği bin 275 kişinin 150’sinden bir daha haber alınamadı.

Katledilenlerin adli tıp muayeneleri ve şahit ifadeleri, Hocalı sakinlerinin kadın, yaşlı ve çocuk ayrımı yapılmaksızın akıl almaz işkencelere maruz kaldığını kanıtlamaktadır.

Hocalı “Soykırımı”, insanlıktan nasibini almamış bağnazlığın amacına ulaşmak için ne kadar ilkesiz, ahlaksız, aşağılık ve zalim olabileceğini göstermiştir. Hocalı “Soykırımı” insanlığın utancı, tarihin kara bir sayfasıdır.

Zulmün, acının ve gözyaşının üzerinden 28 yıl geçmiş olmasına rağmen hadise hafızalarda tazeliğini korumakta, aradan geçen zaman yüreklerdeki ateşin harını hafifletememektedir.

Halen Azerbaycan yurdunun yüzde 20’si Ermenistan işgali altında bulunuyorken; BM, AB, İİT gibi uluslararası kuruluşlar Ermenistan’ı işgalci olarak tanımlamalarına rağmen yaptırım uygulamaktan kaçınmışlardır.

Hocalı “Soykırımı”, II. Dünya Savaşı sonrası Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen, soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılmasını önceleyen Soykırım Sözleşmesi kapsamına dahil edilerek, “soykırımın” karanlık perdesi aralanmalı, failler uluslararası toplum tarafından yargılanarak cezalandırılmalıdır.

Hocalı faciası tarafımızca şüphesiz bir soykırımdır, Hınçak ve Taşnak’ın, Nemesis’in, Asala’nın yarattığı bir cinnet anlayışının ürünüdür.

Bu cinnet, katliam ve soykırım kültürü; Kerbelâ’da, Ruanda’da, Cezayir’de, Ahıska’da, Halepçe’de, Hocalı’da, Bosna’da, Srebrenitsa’da tarih sahnesinde yerini aldığı gibi bugün de; İdlib’te, Hama’da, Arakan’da, Kudüs’te tüm gerçekliği ve çıplaklığıyla yer küremizin çehresini kana boyamaktadır.

Büyük Memur-Sen camiası olarak, facianın 28. sene-i devriyesinde failleri lanetliyor, “soykırıma” maruz kalmış Azerbaycan’daki kardeşlerimizi rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.