PTT VE TRT’ DEKİ TAŞERON KARDEŞLERİMİZİN DİKKATİNE

12.12.2017 15:25

PTT VE TRT’ DEKİ TAŞERON KARDEŞLERİMİZİN DİKKATİNE

Değerli kardeşlerim malumunuz olduğu üzere uzun süredir ülke gündemini meşgul eden “TAŞERONA KADRO” çalışmalarında sona gelindi ve 05 Aralık 2017 günü Cumhurbaşkanımız “TAŞERONA KADRO” müjdesini açıkladı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN yaptığı açıklamada Kamuoyunda “ taşeron” olarak bilinen, alt işveren işçileriyle ilgili olarak yeni bir düzenlemeye gidildiğini kamudaki 450.000 kişinin çalıştıkları yerlerde, belediyeler ve il özel idarelerindeki 400.000 kişinin ise belediye iktisadi teşekküllerinde sürekli işçi kadrosuna geçirileceğini, mevsimlik işçi olarak çalışanların 5 Ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin 4 aya kadar daha uzatılacağını, 4/ C’ li olarak çalışanların 4/B kadrosuna alınacağını ifade etti.

Aynı gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide SARIEROĞLU TAŞERON olarak çalışanlar ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ise;

a - ) Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışanların tümünün sürekli işçi kadrosuna alınacağını, özel sözleşmeli geçici, bir yıllık, üç yıllık değil sürekli işçi kadrosuna alınacağını, Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacağını,

b - ) Belediye ve İl Özel İdarelerinde taşeron olarak çalışanların ise Belediye ve İl Özel İdareleri tarafından kurulacak yada kurulmuş İktisadi teşekküllerde işçi olarak istihdam edileceğini,

c - ) 4/ C’ li olarak çalışanların 4/B kadrosuna alınacağını,

d - ) Mevsimlik işçi olarak çalışanların 5 Ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin 4 aya kadar daha uzatılacağını ve

e - ) Açıklamanın yapıldığı 05 Aralık 2017 tarihinden itibaren geçerli olacağını tüm kamuoyu ile paylaştı.

Gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın gerekse Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamalar doğrultusunda kamudaki tüm taşeron kardeşlerimiz büyük bir mutluluk ve sevinç içerisinde bu durumu karşılamışlardır. Bizlerde kadro hakkı elde eden tüm TAŞERON kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun diyoruz.

Değerli TAŞERON kardeşlerim;

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamalardan sonra sendikamıza ve şahsımıza KİT’lerde özellikle PTT ve TRT’ de çalışan taşeronların kadro kapsamında olup olmadığına dair sıklıkla sorular gelmekte ve bizlerden bu yönde açıklama yapılması talep edilmektedir.

Değerli Kardeşlerim Devlet Teşkilat Yapısında Kamu Kurum ve Kuruluşları bütçelerine göre ayrılmışlardır bu ayrım;

1 – Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri
2 – Özel Bütçeli Kurumlar
3 – Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
4 – Sosyal Güvenlik Kurumları
5 – Mahalli İdareler
6 – 5018 Sayılı Kanun Dışında Kalan Özel Bütçeli Kuruluşlar

Sayın Bakanın ayrıntılı olarak yaptığı hangi kurumlarda çalışan Taşeronlara kadro verileceği açıklamasında 5018 Sayılı Kanun Dışında Kalan Özel Bütçeli Kuruluşlar da çalışanlardan bahsedilmemişti ki bu kurumlar arasında PTT ve TRT de bulunmaktadır.

Bu durum üzerine yürüttüğümüz görüşme trafiğinde KİT’ lerdeki ( PTT ve TRT ) taşeronların bu kapsama dahil olup olmayacağı sorusu üzerine yoğunlaştık aldığımız cevapların hiç birinde KİT’ lerdeki ( PTT ve TRT ) taşeronların KADROYA DAHİL EDİLECEĞİ VEYA DAHİL EDİLMEYECEĞİ ÜZERİNE NET BİR BİLGİ VERİLMEDİ. Fakat satır aralarında yapılan söylemler bu arkadaşlarımızın kadroya dahil edilmediği yönünde olmuştur. Ayrıca 11 Aralık 2017 günü Başbakan Yardımcısı Mehmet ŞİMŞEK’ in yaptığı açıklamadan da KİT’ lerde çalışan taşeron kardeşlerimizin kadroya alınmasının planlanmadığı da görülmüştür.

Değerli Dostlar; bütün bu açıklamalarımıza ek olarak Taşerona Kadro sürecinin nasıl işleyeceğini de sizlerle paylaşmak istiyorum ilk olarak bu konuda hazırlanan kanun taslağı TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak ve buradan bir kesinleşmiş kanun taslağı çıkacak, çıkan bu taslak TBMM Genel Kurulunda tüm siyasi partilerin katılımı ile oylamaya sunulacak ve eğer kabul edilirse Resmi Gazetede ilan edilerek yürürlüğe girecek. Yürürlüğe girdikten sonra kurumlar sınav, güvenlik soruşturması vb işlemlerden sonra taşeronlar kadroya geçirilecek. Buradan da anlayacağınız üzere her ne yönde açıklama yapılırsa yapılsın Kanun çıkmadan her şey bitmiş diyemeyiz.

Değerli Dostlar;


Öncelikle bilmenizi isteriz ki KİT’ lerdeki ( PTT ve TRT ) taşeronların kadroya alınmasının planlamada olmadığı görüldüğü andan itibaren Birlik Haber Sen olarak bu durumun düzeltilmesi için çalışmalarımızı başlattık.

Bu doğrultuda

İlk olarak KİT Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Orhan DELİGÖZ bey ile görüşüp bu durumun düzeltilmesi talebimizi ilettik daha sonra ÇSGB Bakan Yardımcısı Orhan YEĞİN bey ile görüşüp çözüm önerilerimizi sunduk ayrıca PTT AŞ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüşüp bu konuda yardım ve destek talebinde bulunduk. Özellikle belirtmeliyim ki yaptığımız tüm görüşmeler sizler adına olumlu geçmektedir.

Bundan sonraki süreçte ise;

1 - ) Kamudaki Taşeron işçilerin Memur Sendikalarına üye olamayacağını bilerek sizlerin yanında olmak adına Kamudaki diğer taşeronlar gibi sizinde aynı şekilde kadroya alınmanız için Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve Üyeleri ile görüşüp sizlerinde bu kapsama dahil edilmeniz talebimizi taşıyacağız.

2 - ) Birinci maddede belirttiğimiz şekilde yol alınamadığı takdirde PTT AŞ Genel Müdürlüğü ve TRT Genel Müdürlüğü ile görüşüp sizlerinde Belediyelerde olduğu gibi PTT ve TRT bünyesinde hatta tüm KİT’ lerin bünyesinde kurulacak şirketler üzerinden kadroya alınmanız talebinde bulunacağız.

Sevgili taşeron kardeşlerim sizler adına ciddi bir süreç başlamıştır bu andan itibaren birlik ve beraberlik içerisinde kurumlarımıza ve hükümete güvenerek hareket ettiğiniz takdirde aşamayacağınız yol olmayacağını bilmelisiniz.

Değerli Dostlar son söz olarak

Sizlerinde unutmadığı ve hatırlayacağı üzere Birlik Haber Sen dün sizlerden hiçbir menfaat ve fayda gözetmeden yanınızda oldu bu gün ve bu günden sonrada tüm teşkilatları ile birlikte yanınızda olmaya devam edecektir.

Bu doğrultuda hepinize sevgi ve saygılarımızı sunar çalışmalarınızda başarılar dileriz.