Memurlar Ankara’dan Seslendi “Bütçeden Hakkımızı Refahtan Payımızı İstiyoruz”

20.08.2021 09:00

Memurlar Ankara’dan Seslendi “Bütçeden Hakkımızı Refahtan Payımızı İstiyoruz”

Ankara Anadolu Meydanı’nda 81 ilden gelen yaklaşık 15 bin kamu görevlisinin katılımı ile gerçekleştirilen eylemde kamu görevlileri bir kez daha ses yükselttiler. Taleplerini duyurmaya çalışan kamu görevlileri toplu sözleşmenin bitimine sayılı günler kala kamu işvereni heyetinden yeni zam teklifi beklediklerini haykırdı.

Anadolu Meydanı’nı dolduran onbinlerce kamu görevlisine hitap eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye’nin gücünün Ankara’da bir araya geldiğini söyleyerek “Milletimizin hizmetkârı kamu görevlilerimizin, haklarını korumanın, hukukunu gözetmenin, maaşlarını yükseltmenin, refahtan pay almasının peşindeyiz. Bugün tam da bunun için buradayız” dedi.

Toplu sözleşme müzakereleri için son 3 gün içinde olduklarını hatırlatan Yalçın, “Bu 3 gün çok iyi değerlendirilmeli. O yüzden diyoruz ki; ey hükümet ey kamu işvereni, Güçlü Türkiye’nin rakamlarıyla, Yeni Türkiye’nin oranlarıyla, Büyük Türkiye’nin haklarıyla donatılmış teklif istiyoruz. Yeni, adil, müzakere edilebilir bir teklif bekliyoruz. Buradan bir kez daha söylüyoruz: Biz çok şey istemiyoruz. Alın terimizin hakkını, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz adalet diyoruz, adalet istiyoruz. Kamu işvereninin, hükümetin bütün bunlara olumlu cevap vermesi için koskoca 3 gün var. Son günü, son anı beklemeye gerek yok” diye konuştu.

“Bugün Eylem Yarın Bayram Olsun”

Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Yalçın “Bizim tekliflerimiz doğru oranı, adil olanı, hakkımızın gereğini, Türkiye’nin gerçeğini işaret ediyor. Gecemizi gündüzümüze katıp, bilgimizle emeğimizi yoğurup, devletin kudreti, örgütlülüğün gücü arasında uzlaşmayı sağlayıp, toplu sözleşmeden toplumsal uzlaşma çıkarmalıyız. Adil teklif gelmediği için, bütçeden pay gelmediği için bugün eylemdeyiz. Adil bir teklif gelsin, bütçeden pay verilsin; bugün eylem, yarın bayram olsun” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in, hükümetin zam teklifini sunduğu toplantıda 3600 ek gösterge ve sözleşmeli istihdam ile ilgili olumlu cümlelerine değinen Yalçın, bu olumlu yaklaşımı önemsediklerini belirterek “Bu tutum umudumuzu artırdı, adalet beklentimizi yükseltti. Fakat kelamın, eyleme dönüşmesini gerekiyor, bu işin de bu masada çözülmesi gerekiyor. Kamu İşvereninden yeşeren umutlarımızın soldurmamak, müzakereleri sürdürebilmek için bir adım daha görmek istiyor, yeni ve somut teklifleri bekliyoruz” diye konuştu.

“Hükümetten Yeni ve Adil Bir Teklif Bekliyoruz”

Memur-Sen’in 2022 için %21 + 600 ₺ seyyanen zam+ %3 Refah Payı; 2023 için %17 + %3 Refah Payı artışı talebini hatırlatan Yalçın, “Bizim sözümüz belli. Diyoruz ve istiyoruz ki; memurun bütçeden hakkını, refahtan payını verecek bir sonucu elbirliği ile üretelim. Bunun gerçekleşmesi için gereken süreci de hep birlikte yürütelim. Alım gücü yükselsin istiyoruz. Gelirde adalet sağlansın diyoruz. Biz memurun derdi azalsın, yüzü gülsün, cebi rahatlasın, maaşı yükselsin, geliri artsın, morali zirve yapsın istiyoruz. Hükümetten yeni ve adil teklifi bir an önce masaya getirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Hiç Kimse Kamu Görevlilerini Bütçenin Yükü Olarak Görmemelidir”

Masada uzlaşma için kamu görevlilerinin haklarını ve imkanlarını artırmak gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Hiç kimse kamu görevlilerini bütçenin yükü görmemeli, ülkenin gücü olarak görmeli” diyerek “Güçlü memur güçlü Türkiye demektir. Güvenceli istihdam, güven veren devlet demektir. Bunun için diyoruz ki; 6. Dönem Toplu Sözleşme; seyyanen zamla dünü onarsın, oransal zamla bugünü kurtarsın, refah payıyla da sözleşmeyi taçlandırsın” ifadelerini kullandı.

“Her Şey Arttı Alım Gücü Düştü”

Gelir dağılımında makasın açılmaması ve ülkeyi ayakta tutan orta sınıfın yok olmaması için toplu sözleşmenin oldukça önemli olduğunun altını çizen Yalçın, “Biz Anadolu’nun hakikatini, Türkiye’nin gerçeklerini, ekonominin verilerini ve kamu görevlilerinin sorunlarını çok iyi biliyoruz. Mutabakatsızlıkla sonuçlanan 5. Dönem Toplu Sözleşme’den bu yana tam 19 ay geçti. O 19 ayda neler mi oldu? 19 Ayda “kıyma” %92 arttı. 19 Ayda “pirinç” %50, “simit” %28 arttı. 19 Ayda “sıvıyağ” %94, “süt” %60 arttı. 19 Ayda “makarna” %37, “deterjan” %28 arttı. Enflasyon % 26, Dolar % 46, Avro % 56, Altın % 71 arttı. Peki, bunlar artarken düşen ne? Memurun alım gücü! Kamu görevlisinin maaşı eriyor, memurların geliri azalıyor, emekçilerin alım gücü tepetaklak düşüyor. 2020 Ocak’ta maaşıyla; 1.917 adet simit alabilirken bugün ancak 1695 adet simit alabiliyor. 378 litre sıvıyağ alabilirken bugün 252 litreye düştü. Bütün bunlar Memur-Sen’in tekliflerinin; gerekçesini, dayanağını, gerçekçiliğini, gerekliliğini ortaya koyuyor. Biz 2022’de %21 + 600 TL seyyanen zam + %3 refah payı istedik. Biz 2023’te%17 zam + %3 refah payı istedik. Kayıpların telafisini, zararların tazminini, gelir dağılımında adaletin tesisini mümkün kılacak teklifleri masaya sunduk” dedi.

“Kamu Görevlilerinin Ekonomiye Katkısı Görülmeli”

Yalçın, katsayıların toplamda %38 artırılması ve enflasyon farkı gerçekleştiği anda maaşlara yansıtılması gerektiğini söyleyerek, “Kamu görevlilerinin ekonomik büyümeye katkısı görülmeli ve %6 refah payı verilmeli. 5. Dönem Toplu Sözleşmenin zararları görülmeli, 600 TL Seyyanen zamla kayıplar giderilmeli. Ayrım yapılmadan, kamu görevlileri 3600 Ek Gösterge’den yararlandırılmalı, kıdem aylığında sınırlama kalkmalı, gösterge rakamı artmalı, mevcut sözleşmeli personel kadroya geçirilmeli, kamuda sözleşmeli istihdama son verilmeli, vekil, ebe, hemşire, imamlar ile usta öğreticiler, fahri ve benzeri pozisyonlardaki personel kadroya geçirilmeli, bayramda ayrım yapılmamalı, kamu görevlilerine de bayram ikramiyesi verilmeli vergi gelir kaybı üretmemeli, oran %15’e sabitlenmeli. KİT’lerde %15’e kadar ücret tavanı düzenleme yetkisi verilmeli. Derece yükselmesinde sınırlama sona ermeli, kamu görevlileri öğrenim durumlarına uygun dereceye yükselebilmeli, doğum, ölüm, evlenme yardımı ödenekleri artırılmalı, giyecek ve yemek yardımı ödenekleri artırılmalı, kreş hizmeti ya da ödeneği uygulaması başlatılmalı, yardımcı hizmet sınıfı kaldırılmalı mevcut personel genel idari hizmetler sınıfına aktarılmalı” şeklinde konuştu.

Yalçın sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Kamu görevlisi emeklileri fiilen çalıştıkları dönemlerdeki sosyal hak ve yardımlardan yararlanmaya devam etmeli, sendikalarla üyelik ilişkisini devam ettirebilmeli, engelli kamu görevlileri beklentileri önemsenmeli, pozitif ayrımcılık kapsamında hakları temin edilmeli, kadın kamu görevlileri desteklenmeli, beklentileri önemsenmeli ve hayata geçirilmeli geçici personel (4/c) iken sözleşmeli statüye (4/b) geçen personelin mağduriyetleri giderilmeli, saygın iş ilkesi eksiksiz şekilde hayata geçirilmeli, kovid-19 nedeniyle oluşan zararlar giderilmeli ve sağlanan haklar genişletilmeli. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları periyodik olarak yapılmalı, bu kapsamda kullanılan kadro sayısı artırılmalı, kamu görevlilerinin anayasal haklarını kullanmasına ilişkin engeller sona ermeli, demokratik ve sendikal hakları kullanmaya yönelik alan genişletilmeli sendikalı olmanın farkı yaşatılmalı, toplu sözleşme ikramiyesi artırılmalı.”