Memura Enflasyon Zammı Yürekleri Rahatlattı

03.07.2018 16:54

Memura Enflasyon Zammı Yürekleri Rahatlattı

Haziran ayında enflasyon rakamlarının %2.61 olarak açıklanmasının ardından 2018 yılı ilk altı aylık enflasyon oranı %9.71 olarak belirlenmiştir. Bu belirlemeler ile 4. Dönem Toplu Sözleşme masasında sonuca ulaşılan karar sayesinde, kamu görevlerinin maaşlarına yılın 2. yarısında %3.5 oranındaki artışın yanı sıra “Enflasyon Zammı” da yapılacak olması sevindiricidir.

Yıllardır bazı kurumların sürekli değişikliklere maruz kalan enflasyon oranını hedeflemeye çalışarak, mali ve sosyal değerlendirmelerde bulunmalarının ne kadar büyük bir hata olduğu yeniden ispatlanmıştır. Memurun alnının terinin ve cebine giren emeğinin karşılığının Toplu sözleşme masasında bir takım öngörülerle tasarlamanın ve gerçeklerle uyuşmayan hayallere ayak uydurmanın ne kadar zor ve yanlış olduğunu bir kez daha şahit olmaktayız.

4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen olarak enflasyonun değişken yapısına karşı sabit bir hedef yerine alınacak tavırda farklılıklar belirlenmesinin ne kadar doğru bir karar olduğu ortaya çıkmıştır. Uzun yıllardır hedeflenen enflasyon hayalleri ile gerçekleşen enflasyon arasındaki farklılığının yarattığı olumsuzlukları anlatmaya çalıştık ve yılın ilk altı ayında belirlenen enflasyon rakamları bu çabamızda haklılığımızı kanıtladı.

Ayrıca 2018 yılının ikinci yarısında enflasyon farkı ile ikinci altı aylık dönem için öngörülen artış oranının yansıtılmasıyla maaşlarda gerçekleşecek artışın gelir vergisi üst dilimlerine daha erken dahil olma riski oluşturacağı riski de dikkate alınarak gelir vergisi dilimlerine ilişkin matrahların 2018 yılı ikinci yarısına ilişkin olarak ilk altı aylık enflasyon oranında arttırılması yönünde bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

4. Dönem Toplu Sözleşme masasında, Kamu İşvereni’nin sunduğu ilk teklif ile başlayan tartışmaların süreç sonunda imzalar ile nihayete kavuşan maaş zammı oranları arasındaki farkın oluşumundaki başarı yadsınamaz. Memur-Sen ve Birlik Haber Sen’in ortaya koyduğu mücadelenin değerini ise bugün açıklanan enflasyon oranlarıyla bir kez daha onaylamıştır. Bundan sonra ki dönemlerde Toplu Sözleşme masalarında kamu görevlilerinin alın terini ve hakkını enflasyonun yarattığı çalkantılarla değil uzlaşma ile belirlendiği bir gelecek hayal ediyoruz. Bu düşüncemizde kamu görevlilerinin refahtan ve büyümeden hak ettiği payı aldığı günlerin de yakında geleceğine inanıyoruz.