Memur-Sen Şubat Ayı Açlık-Yoksulluk Araştırması Açıkladı

10.03.2018 10:52

Memur-Sen Şubat Ayı Açlık-Yoksulluk Araştırması Açıkladı

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Şubat ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 831 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 168 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Şubat ayında Ocak ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,33’lük bir düşüş yaşandı. Şubat ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 55,10 artışla taze fasulye, yüzde 30,09 artışla dolmalık biber, yüzde 26,45 artışla karnabahar; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 6,80 azalışla kırmızı lahana, yüzde 6,68 azalışla domates, yüzde 4,56 azalışla salatalık madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise Şubat ayında Ocak ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Eğitim ve Ulaşım Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,50’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Ocak ayına göre değişimin yüzde 31,02 artışla Hacca gidiş ücreti, yüzde 14,72 artışla görsel, işitsel veri işleme araçları (işçilik ücreti) madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 6,13 azalışla fotoğraf makinesi, yüzde 2,11 azalışla Umreye gidiş ücreti madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,14’lük bir artış olduğu belirlendi. Ocak ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,29 artışla motor yağları fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 4,47 azalışla lpg dolum ücreti madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Şubat ayında Ocak ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,86’lık bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimin yüzde 3,32 artışla kontakt lens madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte sağlık madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 1,97 azalışla derece madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Isınma Fiyatlarında Düşüş Yaşandı

Şubat ayında Ocak ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,16’lık bir düşüş gözlenirken; Şubat ayında Ocak ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,51’lik bir artış oldu.

Şubat ayında Ocak ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 3,41’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 1,6 artışla örgü yünü, yüzde 1,48 artışla karışım kumaşlar, yüzde 1,43 artışla ayakkabı tamiri madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 11,47 azalışla çocuk botu, yüzde 10,22 azalışla çocuk kazağı, yüzde 10,72 azalışla kadın kabanı madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 1,72’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,72 artışla badana ve boya malzemeleri; yüzde 0,22 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Şubat ayında Ocak ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,07’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 0,63 artışla cep telefonu görüşme ücreti, yüzde 0,56 azalışla telefon ekipmanları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. 

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 1,33’lük bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 5,38 artışla tuvalet ve güzellik sabunu madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 1,33 azalışla cilt ve vücut ürünleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.