Memur-Sen Açlık-Yoksulluk Mayıs Ayı Rakamlarını Açıkladı

07.06.2017 12:03

Memur-Sen Açlık-Yoksulluk Mayıs Ayı Rakamlarını Açıkladı

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Mayıs ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.696,35 TL, yoksulluk sınırı ise 4.721,80 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Mayıs ayında Nisan ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,67’lik bir düşüş yaşandı. Mayıs ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 16,28 artışla kuru soğan, yüzde 14,98 artışla limon, yüzde 12,86 artışla havuç, yüzde 12,66 artışla kivi; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 59,79 azalışla sivri biber, yüzde 40,04 azalışla taze fasulye, yüzde 33,67 azalışla salatalık, yüzde 30,41 azalışla sarımsak madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise Mayıs ayında Nisan ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Giyim, Eğitim ve Ulaşım Fiyatlarında Artış Yaşandı

Mayıs ayında Nisan ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 3,48’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 10,02 artışla erkek gömleği, yüzde 9,84 artışla kadın ceketi, yüzde 9,56 artışla kadın tişörtü madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Nisan ayına göre yüzde 0,84 azalışla kadın eşofmanı, yüzde 0,07 azalışla bebek iç çamaşırı madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,62’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Nisan ayına göre değişimin yüzde 30,18 artışla Umreye gidiş ücreti, yüzde 19,64 artışla yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 9,86 artışla fotoğraf makinesi madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 3,06 azalışla tiyatro, yüzde 2,34 azalışla bilgisayar madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,36’lık bir artış olduğu belirlendi.  Nisan ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 3,37 artışla motor yağları, yüzde 3,18 artışla bisiklet fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 3,52 azalışla LPG dolum ücreti, yüzde 3,05 azalışla benzin madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Isınma Madde Fiyatlarında Düşüş Yaşandı

Mayıs ayında Nisan ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,38’lik bir düşüş gözlenirken; Mayıs ayında Nisan ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,74’lük bir artış oldu.

Mayıs ayında Nisan ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,68’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 7,67 artışla telefon görüşme ücreti madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Nisan ayına göre yüzde 4,02 azalışla telefon yedek parçaları madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Sağlık ve Kişisel Temizlik Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı 

Mayıs ayında Nisan ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,53’lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,72 artışla tansiyon aleti, yüzde 2,35 artışla kontakt lens madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte sağlık madde fiyatlarında Nisan ayına göre yüzde 0,3 azalışla doğum ücreti(sezaryen) fiyatında düşüş gözlemlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,86’lık bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,6 artışla sabun, yüzde 3,91 artışla tuvalet ve güzellik sabunu madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Nisan ayına göre yüzde 1,82 azalışla deodorant, yüzde 1,22 azalışla parfümler madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,78’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Nisan ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,32 artışla sıhhi teçhizat malzemeleri (musluk) ; yüzde 0,14 azalışla yer ve duvar döşemeleri (fayans) madde fiyatlarında olduğu gözlendi.