M.AKİF İNAN, VEFATININ 12. YILINDA ANILDI

01.08.2015 20:31

M.AKİF İNAN, VEFATININ 12. YILINDA ANILDI

MEHMET AKİF İNAN, VEFATININ 12. YILINDA ANILDI

 

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen’in kurucu Genel Başkanı Merhum Mehmet Akif İnan, vefatının 12. yılında Ankara’da düzenlenen bir törenle anıldı.
 
Programda, Akif İnan’ın isminin birçok yere verildiğini söyleyen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, “Bugün ülkemizde Mehmet Akif İnan ilköğretim okulları, kütüphaneleri açılmaktadır, açılmaya devam edecektir. Ancak, ben bunları yeterli görmüyorum. Gönlümden Mescid-i Aksa şairinin isminin Filistin’de bir üniversitenin, bir külliyenin, bir hastanenin veya bir kültür merkezinin üzerinde yaşatılması, bayraklaştırılması geçiyor” şeklinde konuştu.
 
Anma programına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında, daha önceki Devlet Bakanlığı döneminde TİKA gibi birçok kurumun kendisine bağlı olduğunu hatırlatarak, “TİKA olarak yurt dışına birçok hizmet yapıldı. Ancak bunlardan en önemlisi 3 hastane. Lübnan’daki hastaneyi açtık. Sudan’daki ve Gazze’deki hastane inşaatları sürüyor. Kudüs Şairi’nin ismi, neden Gazze’deki hastaneye verilmesin?” dedi.
 
 *   BAKAN ÇELİK: GAZZE’DEKİ HASTANEYE, KUDÜS ŞAİRİNİN İSMİ NEDEN VERİLMESİN?
Mehmet Akif İnan’ı anma programı, İçkale Otel’de gerçekleştirildi. Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Memur-Sen eski Genel Başkanları Ahmet Aksu ve Fatih Uğurlu, Rasim Özdenören, Atilla Maraş, Musa Çağın, Memur-Sen eski Genel Sekreteri, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, çok sayıda milletvekili, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri ve sevenleri katıldı.
 
Anma Programına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konuşmasında, Mehmet Akif İnan’ın; bir aksiyon adamı, düşündüğünü yaşamına katan bir adam, eserleri yerli düşünce eseri olan bir şair, maneviyat dolu bir neslin yetişmesine vesile olan bir insan ve nesillere birçok eser bırakan bir gönül adamı olduğunu söyledi.
 
Akif İnan’ın birçok eseri, şiirleri, makaleleri olduğunu hatırlatan Çelik, “Ancak, bunların içinde Mescid-i Aksa şiiri, bütün İslam âleminin ruhuna hitap eden bir şiir. Bu yönüyle Akif İnan, İslam coğrafyasının ortak dili olmuştur diyebiliriz” şeklinde konuştu.
 
Akif İnan’ın gönül adamlığının yanı sıra demokrasi savunuculuğuna da vurgu yapan Faruk Çelik, “Bugün, kurduğu Memur-Sen, Türkiye’nin en büyük konfederasyonu. Bugün Türkiye ileri demokrasiyi konuşuyorsa, bunda hiç şüphe yok ki İnan’ların rolü var. Keşke yaşasaydı, atılan adımları, alınan mesafeleri görseydi. Keşke yaşasaydı da ektiği maneviyat tohumlarının nasıl ormana dönüştüğünü görebilseydi. Keşke, Mescid-i Aksa’nın ağıdını duyan ve bütün İslam aleminin umudu olan güçlü Türkiye’yi görebilseydi. Yıllardır mazlum Filistin halkına sahip çıkma adına, yükselmeyen seslerin yükseldiğini görebilseydi” dedi.
 
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun konuşmasında Mehmet Akif İnan’ın isminin yaşatılması talebine atıfta bulunan Çelik, Mehmet Akif İnan’ın isminin TİKA tarafından Gazze’de yaptırılan hastaneye verilebileceğini, bunun için çaba sarfedilmesi gerektiğini kaydetti.
 *    GÜNDOĞDU: MEHMET AKİF İNAN İSMİ, YAŞATILMALI
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında, Mehmet Akif İnan’ın öğretmenliği sadece diploma dağıtan meslek olmaktan çıkarıp okul ve ekole dönüştürdüğünü, öğretmenlik yaptığı dönemlerde insan harcama, öğütme mekanizması haline gelen eğitim sistemini, kendi metotlarıyla insan kazanma zemini haline getirmeyi başardığını söyledi.
 
Mehmet Akif İnan’ın birçok vasfının yanı sıra Kudüs Şairi olduğunu hatırlatan Gündoğdu, “Bugün ülkemizde Mehmet Akif İnan ilköğretim okulları, kütüphaneleri açılmaktadır, açılmaya devam edecektir. Ancak, ben bunları yeterli görmüyorum. Gönlümden Mescid-i Aksa şairinin isminin Filistin’de bir üniversitenin, bir külliyenin, bir hastanenin veya bir kültür merkezinin üzerinde yaşatılması, bayraklaştırılması geçiyor.” şeklinde konuştu.
 
Akif İnan’ın 60 yıllık ömrünün büyük bölümünü imanlı bir coğrafya ülküsüyle gecenin karanlıklarını aralamaya adamış, gözlerini bütün İslam coğrafyasına, Kudüs’e, Filistin’e, Bosna’ya, Bağdat’a, Endülüs’e ve Anadolu’ya çevirdiğini kaydeden Gündoğdu, böylesi bir münevverin başta eserleri olmak üzere  ismini yaşatmanın talebeleri olarak asli vazifeleri olduğunu belirtti.
 
Mehmet Akif İnan’ın, ‘Şafak’ şiirinde
Kim demiş her şeyin bitişi ölüm
Destanlar yayılır mezarımızdan.
 
Dediğini ifade eden Gündoğdu, “Evet bugün Mehmet Akif İnan’ın   mezarından destanlar yükselmektedir. Çünkü talebeleri mirasyedi olmamış,   edebiyatta, sivil toplumda,  sendikacılıkta attığı hiçbir  temeli  yarım bırakmamış, hepsini tamamlamışlardır. Hatta mirasçıları İnan Ağabeyin tasarladığı, hayal ettiği hedeflerin üstüne çıkmışlardır.  İnan Ağabey’in mirasçıları olarak, sendikal mirasını, Memur-Sen’i, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu haline getirerek ödevimizi yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Tüm  kitaplarını toplumla buluşturarak, hatta değişik dergi ve gazetelerde çıkmış makalelerini kitaplaştırarak edebiyat ve fikir mirasına  sahip çıktık.” şeklinde konuştu.
 
Geceye katılan Mehmet Akif İnan’ın dostları yaptıkları konuşmalarda özetle şunları söylediler:
 
 
 *    HÜSEYİN TANRIVERDİ:
(Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı)
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen’in bugün geldiği nokta çok sevindiricidir. Memuriyetten aldığı maaşını sendika hizmetlerinde kullanırdı. Öğretmenliğinin yanında şair ve gazeteci idi. İslam dünyasının dertleriyle dertlenirdi. Toplumsal hayatın yeniden inşası için çaba göstermiştir. Şiirleri, eserleri ve kurucusu olduğu sivil toplum kuruluşlarıyla kozasını ördü. Çok sayıda talebe yetiştirdi. Daime veren el olmayı tercih etmiştir. Kudüs ziyaretimizde, Mescidi Aksa şiirinin Arapça çevirisini, Mescidi Aksa Müftüsü’ne takdim etmiştim ve halen odasında asılı bulunuyor.
 
 *    MAHMUT KAÇAR:
(Memur-Sen eski Genel Sekreteri, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili)
Akif İnan, hepimizin hocasıydı. Erdemliler hareketi olarak tanımladığı Memur-Sen’de, kendisinden yeterince istifade edemeden aramızdan ayrıldı. İleri görüşlüğünü, dava adamlığını, adanmışlığını, mazlumların dertleriyle dertlenmeyi de hep şiirlerine taşıdı. Vefatından çok kısa bir süre önce bile sürekli Memur-Sen’i soruyordu.
 
 
 *    Ayrıca anma gecesine katılan Memur-Sen eski Genel Başkanı Ahmet Aksu, Memur-Sen eski Genel Başkanı M.Fatih Uğurlu, Mehmet Akif İnan’ın kardeşi Mithat İnan, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan kaplan, Saatçi Musa Çağın, Şair -Yazar Atilla Maraş ve Yazar Rasim Özdenören de birer konuşma yaparak, Mehmet Akif İnan’ı anlattılar.
 
 *    Anma programı konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR