KILIK KIYAFETE SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ

01.08.2015 20:31

KILIK KIYAFETE SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ

Konfederasyonumuz Memur-Sen tarafından başlatılan ve bağlayıcılığı olan 11 il kolonunun katılımıyla kamudaki iş yerlerine bugün itibariyle fiilen serbest kıyafetle gidiyoruz.

 

Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi İl Divan Toplantısını, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU, Şube ve İlçe yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdi.

 

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendikacılığı genelde bu milletin milli ve manevi değerlerini korumak, hak ve özgürlükleri genişletmek, özelde ise çalışanların sosyal ve özlük menfaatlerini korumak, geliştirmek maksadıyla yürüttüklerini ifade etti. Önem verdiğimiz iki konu var diyen GÜNDOĞDU, bunların biri 74 milyonu ilgilendiren Eğitim diğeri ise Demokratikleşme sürecidir. Millet iradesinin devre dışı bırakıldığı her süreçte özgür bireye ulaşmamızı engelleyen her barikata eğitimsizliğin, yanlış eğitimin ve tek tip eğitim sisteminin etkili olduğunu anlattı. Bu zamana kadar ki eğitim sistemine ne pedagoji ne de eğitimciler karar verdiğini hatırlatan GÜNDOĞDU, Milli güvenlik kurulu kararlarının, 28 Şubatların, 12 Eylüllerin darbe anayasası yapanların karar verdiğin dile getirdi.  Artık okullar kışla değil bilim yuvasıdır diye ekledi. 12 Eylül 2010 referandumunun demokratikleşme adına bir milat olduğunu söyleyen GÜNDOĞDU, bu referandumla devletin milleti olmaktan çıkıp milletin devletine geçiş başlamıştır. Sistem değişmiştir. Devlet millet kaynaşması sağlanmıştır. Ancak bazı vesayetçi yönetmeliklerle Devletin milletiyle barışmasını engelleyen, ötekileştirmeye çalışan bir devlete müsaade ediyor dedi.

 

Yeni Milli Eğitim Bakanı ile eş durumundan şubat atamalarında göstermiş olduğu samimiyetten dolayı iyi bir sinerji yakaladıklarını anlatan GÜNDOĞDU, Bu sinerjinin kılık kıyafet yönetmeliğinde de aynı duyarlılıkla devam etmesini bekliyoruz dedi.   

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU, Kamu da Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne karşı yarından itibaren sivil itaatsizlik eylemlerinin başlayacağını söyledi. 12 Eylül referandumuyla darbe anayasasının birçok maddesinden kurtulmamıza rağmen, 1982 model bir kılık-kıyafet yönetmeliğinin halen yürürlükte olması nedeniyle, ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyası düzenlediklerini hatırlatan GÜNDOĞDU, toplanan imzaları, gereği yapılmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e teslim ettiklerini söyledi. Bu imzaların her birinin bir dilekçe hükmünde olduğunu ifade eden GÜNDOĞDU, hükümetten bu talebin bir an önce gereğini yerine getirmesini beklediklerini kaydetti.

 

Devlet ve millet kaynaşmasının son dönemde gerçekleştiğini ama anayasa ve mevzuatın bu kaynaşmayı engellediğini belirten GÜNDOĞDU, şunları söyledi: "Milleti ötekileştiren bazı keyfiyetlerin anayasadan çıkarılması lazım. Bazı zaman başörtülüler, bazen aleviler bazense Kürtler ötekileştirilmiştir. Bu millet kategorize edilerek etkisizleştirilmiştir. Benim vatanım, benim bayrağım diyen herkesin, benim anayasam diyebileceği bir anayasa yapılmasını öneriyoruz. Ben mecliste bulunan bütün siyasi partilere bir çağrıda bulunuyorum. Seçimden önce hepiniz yeni anayasa sözünde bulundunuz. Sizlere verdiğiniz bu vaadi hatırlatıyorum. İşte haddi bildirilen başörtüsüyle meclise girmeye çalışan Merve Kavakçının durumu. Kadınlarımızı koruyacak bir anayasa söz konusu değil.  Bu insanların hem inanç hem çalışma hakkı gasp ediliyor. Bu ülkede laikliğin tanımının yapılması gereklidir. Biz Sütçü İmam Üniversitesi'nden başörtülü kızları sürgün ettik. Onlar laikliğin doğuş yeri olan Fransa'daki üniversiteden başörtüsü ile mezun olup geldiler. Memurlarımız kıyafet konusunda yasa ve yönetmelik ile ciddi anlamda kısıtlanmış durumdalar. Biz bu durumun artık bitmesini istiyoruz. 18 Mart'tan itibaren kamuda fiilen serbest kıyafet uygulaması başlatıyoruz. 18 Mart tarihinden itibaren Memur-Sen'e üye memurlar, görev yaptıkları kurumlara serbest kıyafetle gidecek. Bu eylem sürecinin kamu görevlilerinin kılık-kıyafet özgürlüğünü teminat altına alan yasal ya da yönetsel düzenleme yapılıncaya kadar devam ettirileceğini açıkladı.

 

Bu yönetmeliği tanımıyoruz diyen GÜNDOĞDU, yönetmelik kadınlara başını örtemezsin diyor, ayakkabı topuğuna ve erkeğin bıyığına karışıyor. Pazartesi’den itibaren insan haklarına, anayasaya, evrensel haklara aykırı, bu ucube yönetmeliği yok sayıyoruz, fiili durum oluşturuyoruz ve sivil itaatsizlik eylemimizi başlatıyoruz. Kamuda Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nin değişmesi için başlattığımız kampanyada 12 milyon 300 bin imzayı topladık ve bunu gerekli mercilere ulaştırdık. Top artık yetkili kurumlardadır. Pazartesi’den itibaren bu yönetmeliği yok sayarak, devlet dairelerinde isteyen memurlar başörtülü isteyen kravatsız isteyen istediği temiz kıyafetlerle gitmek üzere bu eylemi başlatacağız” dedi.  Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara kıyafet serbestliği getirilmesi amacıyla 12 milyon 300 bin imza topladıklarını ve bunun Cumhuriyet tarihinde bir rekor olduğunu kaydeden Gündoğdu, kampanyaya İzmir’den 400 bin imzayla destek verildiğini açıkladı.  1982’de yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in kaldırılması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, “Kadınlara seçme hakkı 1930, seçilme hakkı da 1934 yılında verildi. 2013 yılında devlet memurluğu yapmak ya da siyasete girmek isteyen kadına ne giyeceğini seçme hakkı verilmiyor. 411 milletvekilinin, ‘başörtülü öğrenciler üniversitede okuyabilsin’ diye verdiği karar, 7 cübbeli tarafından laikliğe dayandırılarak iptal edildi. Hâlbuki anayasamızda yargı, Türk milleti adına karar vermek zorundadır. Türk milletine rağmen karar veren bu yapılanmaların çıkış noktası, darbe anayasasıdır” ifadelerini kullandı.

 

Genel Başkan GÜNDOĞDU, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da çağrıda bulunarak, "12 milyon 300 bin imza, dilekçe önünüzde. Bu 82 model kılık kıyafet yönetmeliği şablonunu kaldırdığınızda hiçbir yasakçı zihniyet sesini çıkaramayacaktır" dedi.

 

Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdürrahim ŞENOCAK, Memur-Sen çalışanlar adına ilklere imza atan yapısıyla da çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Kamu da Kılık Kıyafet Özgürlüğü için başlattığımız Özgürlük İçin 10 milyon İmza Kampanyası Türkiye de büyük bir katılımla 12 milyon 300 bin imzaya ulaşarak rekor bir düzeye ulaştığını ifade eden ŞENOCAK, inşallah kısa zaman içerisinde bu kampanyanın olumlu sonuçlarını alacağız diye belirtti.  


İLGİLİ FOTOĞRAFLAR