BUDAK: KADIN, ŞİFANIN, ŞEFKATİN VE FEDAKARLIĞIN TİMSALİDİR

08.03.2016 23:27

BUDAK: KADIN, ŞİFANIN, ŞEFKATİN VE FEDAKARLIĞIN TİMSALİDİR

Kadınlar Komisyonumuz tarafından PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü lokalinde düzenlenen 8 Mart Kadınlar Günü programına Genel Başkanımız Ömer Budak, Genel Başkan Vekilimiz Gürbüz İnaltekin, Genel Başkan Yardımcılarımız Mevlüt Burgaç, Cüneyt Özban ve Muzaffer Boskurt, Kadınlar Komisyonu Başkanımız Sadegül Alver Demir, TRT Şube Kurucular Üyesi Yasin Gülinay, Ankara 17 No'lu Şube Başkanımız Evren Akpınar ve Şube Başkan Vekili Cengiz Cantemur,  Şube Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Dağ, Ankara 4 Nu’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Olcay Büyükdere ve çok sayıda Birlik Haber-Sen üyesi kadın katıldı.

Programda konuşan Genel Başkanımız Ömer Budak, ülkemizde son dönemde yaşanan terör saldırılarını kınadı. Milletimizin bu zorlukları aşacağını belirten Budak, ''Bu millet kadınıyla erkeğiyle; genciyle yaşlısıyla her daim tek bilek olmuş, her türlü tehdide karşı, birlik ve beraberlik içinde bağımsızlık mücadelesi vermiştir'' diye konuştu.

8 Mart Dünya Kadınlar gününün kadınların, özellikle de EMEKÇİ KADINLARIN seslerini yükseltecekleri, emeğinin onuruyla duruş gösterecekleri bir gün olduğunu belirten Budak, emeğin vicdanı olan kadınların, bu onurlu gününü yürekten kutladığını belirterek şunları söyledi:

“Bu anlamlı günde, Sendikamızın bu günlere gelmesi için mücadele veren, emeği geçen kadınlarımıza teşekkür ediyor, ahirete göçenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Birlik Haber-Sen olarak; emekçi kadınlarımızın, geleceğin erdemli sendikal inşasında önemli katkıları olacağına inanıyoruz. O’nun için buradayız, onun için hep birlikteyiz.”

Kadınlar gününün tarihsel geçmişine dikkat çeken Genel Başkan Ömer Budak, “Kendi iklimimizin bilgelerinden büyük Velî Hz. Mevlâna, dünyasında “kadın”a özel bir konum verir. Kadın “Önce İnsan”dır. İnsan gerçeğinin, erkek ve kadında tecelli eden hakikati, Hz. Mevlâna’da çok derin anlamlara bürünür. Mevlâna: “O 3 güzel sevgili, kalpleri cezbeden bir pınarın nurudur. Kadın hakk’ın nurudur…” diyor.” Şeklinde konuştu.

Budak, “Bize göre kadın, bu dünya bahçesinde bir çiçektir. Kadın nesilleri yetiştiren, nesillerin ruhunu şekillendiren ve insanlığın temelini ayakta tutan bir mihenk taşıdır” ifadelerini kullanarak şöyle devam etti: “Kadının korunması, eğitimi, yükselmesi toplumu da yükseltecektir. Ailede, toplumda, çalışma hayatında, sevgi, şefkat, merhametiyle, hayatı üreten ve sırtlayan kadınlarımız aydınlık yarınlarımızın teminatıdır. Habil ve Kabil ile başlayan savaşta her geçen gün kin, kan öfke ve gözyaşının artığı günümüzün sömürü düzeninde kadınlar, ne yazık ki savaşın, cinsiyet ayrımcılığının, şiddetin mağdurları oldukları gibi küçük yaşta istemediği evliliğe zorlanmakta ve cinsel tacizlerin yanı sıra, emeklerinin karşılığı olan eşit işe; eşit ücreti alamamakta; kadın oldukları için yükselmeleri önlenmektedir. Ne yazık ki ekonomik ve kültürel emperyalizmin etkisiyle, ülkemizde ve İslam coğrafyasında da kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın örnekleri yaşanmaktadır. Biz Birlik Haber-Sen ailesi olarak bu durumu kınıyoruz.”

Genel Başkan Budak, Kadının, insan olabilmenin en temel unsuru olduğunu belirterek, kadınların sadece 8 Mart’ta değil, her zaman göz nuru, hayatın can damarı olduğunu söyledi. Kadınların insanlığın devamı için olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Ömer Budak, “Kadın en büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramandır” diye konuştu. 

Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, “Kadın; denizin dibindeki inci, parlaklığıyla gözleri alan yakuttur. Küçük şeylerden mutlu olan, mutlu olduğunu da, mutlu olmasına sebep olanı da unutmayandır. İnsanlığı savaş ve kan girdabından kurtaracak değerleri dünyaya hakim kılmak için bir ana, bir eş, bir evlat, hayata emeğini ve bütün varlığını adayan bir insan olarak kadınlarımızın saygınlığını, sadece bir gün değil hayatın her günü korumalı ve gözetmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Dünya geneli dikkate alındığında, kadınların eğitim seviyeleri, erkeklerden çok daha düşük olduğunu dikkati çeken Başkan Budak, “Eğitimsizlik, kadınlar arasında işsizliği körüklemekte ve bu durum üst düzey yönetim kademelerindeki kadın sayısının az olmasına neden olmaktadır. Avrupa ülkelerinde dahi kadınlar, erkelerden %12 ile %25 arasında daha düşük ücret almaktadırlar. Çalışma, iş gücüne katılma ve üst düzey yöneticilik konularında geri planda kalan kadınlar, hak arama noktasında da çekingen davranmaktadırlar. Kamuda toplam sendikalaşma oranı %71 iken kadınların örgütlenme oranı %40’larda kalmaktadır. Benzer durum temsil ve yöneticilik noktasında da görülmektedir. TBMM’deki kadın vekillerimizin sayısı ve sendikalarımızdaki kadın yöneticilerin oranı da bütün bu söylediklerimizi pekiştirmektedir” dedi.

“Oysa kadın ve erkek bir vücudun dayandığı iki ayak gibidir. Bunlardan herhangi biri toplumdaki işlevini yitirirse o vücut eksik, sakat kalır” şeklinde konuşan Ömer Budak, “Kadını ikinci plana iten toplumlar, kendisini ayakta tutacak dinamiklerden birini kaybettikleri için çökmeye mahkûmdur. Bir ülkenin gelişmişlik ölçütlerinden biri de eğitimli kadınların olduğu yerlerde temsilde adaletin sağlanmasıdır. Kadının eğitimi demek aynı zamanda çocuğunun, eşinin tema halinde olduğu tüm bireylerin ve toplumun eğitimli olması demektir. Kadınların yaratılıştan gelen eğitimci dillerine, inşacı ellerine yeni dünyanın imarında, her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Kadınların doğal rolleri, karar mekanizmalarında görev alırken önleri kesilmemelidir. Kadınlar aile içine sıkıştırılarak toplumla buluşmaktan alı konmamalı, kuşatıcılığından şefkat elinden toplum mahrum bırakılmamalıdır. Bu konuda kadınları,  ayakta sağlam durabilmesi, aile ve iş hayatı arasında parçalanmış görevlerini eksiksiz yerine getirebilmesi için uygun çalışma ve yaşam şartları oluşturulmalı, bu konuda kadınlar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Kadınsız verilen mücadele amacına ulaşmaz” ifadelerine kullandı.

Kadınların sendikal hayatta daha aktif görevler alması gerektiğine dikkat çeken Ömer Budak, “Davamıza hizmet yolunda kadınlarımızı da yanımıza aldığımızda bir kat daha güçlü olacağımızı biliyoruz. Tıpkı,
I. Dünya Savaşı’nda, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda nasıl ki kadınlarımız, erkeklerle omuz omuza mücadele etmişse şimdi de kamu görevlilerimizin hakları için omuz omuza birlikte mücadele etmeliyiz. Bir zincirin gücü, en zayıf halkasının gücü kadardır. Bizim gözümüzde Kadın ne denli güçlü ise toplum da o denli güçlüdür. Kadınların en temel ekonomik, demokratik, sosyal, siyasal, medeni haklardan mahrum bırakılması, çalışma haklarının elinden alınması, örgütlü toplum içinde kendine yeterince yer bulamaması kabul edilemez bir durum olarak, toplumların geri kalmasına ve çöküşüne yol açacaktır. Bu nedenle kadın, güçlü olmak zorundadır. Kadın, toplumda eşit birey olmak zorundadır. Kadın zengin olmak zorundadır. Kadın yoksun ve yoksul olamaz; zira kadının bizatihi kendisi zenginliktir” dedi.

Birlik Haber-Sen ve Memur-Sen ailesinin gözündeki kadını tasvir eden Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, “Kadın Ahlak ve irfan medeniyetimizin bel kemiğidir. Kadın ailenin mihenk taşıdır.
Kadın hayatın bereketi ve hakikatidir. Kadın; şifanın, şefkatin ve fedakarlığın timsalidir. Birlik Haber-Sen olarak; Filistin'de Çocukların gözü önünde kurşuna dizilen, Çin'de Uygur Türklerine yapılan zulümde öldürülen, Afganistan’ın yoksul kadınlarına, Suriye’de dul kalan bacılarımıza Irak'ta şerefsiz Amerikan askerlerinin zulmüne uğrayıp 'Ne olur canımızı alın. Alın da bu Coni’leri doğurmayalım' diyen Nur Bacımıza da selam olsun. Yurtlarının bekçileri Tayyar Rahmiye’nin, Gördesli Makbule’nin, Hafız Selma’nin, Halime Çavuş’un, Fatma Seher’in, Şerife Bacının, Nezahat Onbaşı’nın, Halide Onbaşı’nın, Nene Hatunun, evlatları siz değerli hanımefendiler; Anadolu’nun Marmara’sından, Ege’sinden, Karadeniz’inden, Doğu Anadolu’sundan, Güneydoğu Anadolu’sundan, Akdeniz’inden ve İç Anadolu’sundan yetişerek, milletimiz için alın teri döken, hizmet eden siz değerli kadınlarımızı da saygıyla selamlıyor ve 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, bu güzel organizasyonu düzenleyen Sadegül Hanım'a teşekkür ediyor, hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Programın açılış konuşmasını yapan Birlik Haber-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sadegül Alver Demir ise bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Kadınların dünya genelinde, ve ülkemizdeki yaşadığı sıkıntılara değinen Demir,  kadınların dünyanın her yerinde aynı sıkıntılarla karşılaştığını belirterek, kadının toplum içindeki önemine vurgu yaptı.

Bir kadının anne, eş, bacı ve bir evlat olduğuna dikkat çeken Sadegül Alver Demir, bir kadının bu vasıflarına rağmen işte, sokakta ve her yerde sıkıntı yaşadığını belirti. Kadının elinin değdiği dünyaya huzur geleceğini belirten Demir, savaşların, kavgaların ve yıkımların en büyük mağdurunun yine kadın olduğunu söyledi.